MPEG-7 compliant ordbms based image storage and retrival system
MPEG-7 uyumlu ordbms tabanlı görüntü saklama ve arama sistemi
  1. Tez No: 153468
  2. Yazar: KANİ KERİM GÜNER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÖZDE BOZDAĞI AKAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: MPEG-7, ORDBMS, içerik tabanlı erişim, servlet, görüntü veritabam. iv, MPEG-7, ORDBMS, content-based retrieval, servlet, image database. iii
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 81
Özet
oz MPEG-7 UYUMLU ORDBMS TABANLI GÖRÜNTÜ SAKLAMA VE ARAMA SİSTEMİ GÜNER, Kani Kerim Yüksek Lisans, Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Gözde BOZDAĞI AKAR Ocak 2004, 70 Sayfa Dökümanlann görsel içeriğine erişmek ve onunla ilgili çalışmak devamlı artan bir istektir. Metin bazlı tekniklerin bu veriyi saklamadaki yetersizliği nedeniyle, içerik tabanlı görüntü erişim (İTGE) sistemleri umut verici bir sektör haline geldi. Bu nedenle, bu çalışmada Mpeg-7 uyumlu ve ORDBMS tabanlı bir İBRA sistemi gerçeldeştirilmiştir. Veritabam; görüntüleri ve görüntülerin XML dosyalarından alman içerik özetlerini içermektedir. Özetler, Mpeg-7 uyumlu olmak için görüntülerin baskın renklerini, renk dağılımlarını, renk uzaylarım ve etiketlerini anlatır. Sorgu işlemi resmin kendisi değil sadece özet bilgisini gerektirir. Sistemin yazılım uygulaması, JSP ve servlet teknolojilerinin Oracle veritabam ve Tomcat web sunucusu ile birlikte kullanımı üzerine kuruludur. Bu araçların önerilen sistem yapısmda kullanımının güvenlik, taşmabilirlik ve hız getirileri olduğu gösterilmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MPEG-7 COMPLIANT ORDBMS BASED IMAGE STORAGE AND RETRIEVAL SYSTEM GÜNER, Kani Kerim M.S., Department of Electrical and Electronics Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Gözde BOZDA?I AKAR January 2004, 70 Pages There is an accelerating demand to access and work over the visual content of documents. Because of the insufficiency of text-based techniques for storing this data, content-based image retrieval (CBIR) systems have become a promising field. Due this fact, in this study a CBIR system is implemented that is Mpeg-7 compliant and ORDBMS based. The database contains images and their content summaries that are parsed from XML files. The summaries describe their dominant colors, color histograms, color spaces and labels, in order to be compliant with Mpeg-7. The query process requires only the summary not the image itself Software implementation of the system is based on JSP and servlet technologies using Oracle database and Tomcat web server. It is shown that the usage of these tools in the proposed architecture brings security, portability, and speed.