Urban spaces re-defined in daily practices: The case of 'Minibar', Ankara
Gündelik faaliyetlerde yeniden tanımlanan kentsel mekanlar: Ankara, 'Minibar' örneği
- Tez No: 153524
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜVEN ARİF SARGIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Şehircilik ve Bölge Planlama, Urban and Regional Planning
- Anahtar Kelimeler: Sosyal mekân, Uygunlaştırma, Yeniden tanımlama, Direniş, Minibar, Tunalı vıı, Social space, Appropriation, Tactics, Re-definition, Resistance, Minibar, Tunali
- Yıl: 2004
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kentsel Tasarım Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 174
Özet
ÖZ GÜNDELİK FAALİYETLERDE YENİDEN TANIMLANAN KENTSEL MEKANLAR: ANKARA,“MİNİBAR”ÖRNEĞİ Altay, Deniz Y.Lisans, Kentsel Tasarım Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Güven Arif Sargın Eylül 2004, 159 sayfa Mekânı sosyal bir olgu olarak ele alan bu çalışma, kent mekânının kent sakinlerinden bağımsız olarak düşünülemeyeceğini vurgulamayı amaçlar. Bu doğrultuda, çalışma kentin gündelik yaşantısı içindeki“yaşanan mekânlar”üzerinden kenti ve kentliyi araştırmayı önerir. Bu çalışma, kentsel mekânın sadece plancılar ve mimarlar tarafından değil, kentsel mekan kullanıcılarının kendileri tarafından da üretilmeye devam ettiğini öne süren tartışmalardan hareketle, kent sakinlerinin ihtiyaçları ve talepleri doğrultusunda mekânların nasıl yarattıldığını anlamayı amaçlar ve kentsel mekâna dair bu farklı üretim sürecini inceler. Kent mekânının kullanıcının gündelik faaliyetlerinde uygunlaştırma yolu ile nasıl 'yeniden tanımlandığını', nasıl yeni anlamlar kazanıp, yeniden üretildiğini anlamayı hedefler. Öte yandan kullanıcının yarattığı mekânlar üzerinden temsiliyetlerin oluşumu, tavır ve tepkilerinin gösterimi, ve direnişlerin biçimi de tezin içeriğini oluşturmaktadır. Tez, bu doğrultuda Ankara sokaklarında gençlerin yarattığı bir mekânı, 'Minibar'ı inceleyerek 'yeniden tanımlama' olarak ortaya koyduğu bu farklı üretim sürecinin nasıl vimümkün olduğu sorusunu yanıtlamaya çalışır. Araştırma sonuçları, pratikler üzerinden tanımlanan mekânın farklı özellikler ile kendini mümkün kıldığını göstermektedir. Bu mekânlar geçicilikleri, hareketlilikleri ve esneklikleri ile mevcut mekânın sınırlarını ihlal etmelerine rağmen kendilerini sürdürebilmektedirler. Ayrıca bu mekânsal pratiklerin bir ifade biçimi olduğu da anlaşılır. Sonuç olarak, bu çalışma kenti anlamaya yönelik yeni bir bakış açısı önerirken, bu şekilde kentli hakkında, söylemler, hesaplar ve varsayımların sağlayabileceğinden daha net ve gerçek bir bilgiye ulaşılabileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT URBAN SPACES RE-DEFINED IN DAILY PRACTICES: THE CASE OF“MINIBAR”, ANKARA Âltay, Deniz Ms. Department of Urban Design Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Güven Arif Sargın September 2004, 159 pages This study, preconceives space as a social phenomenon, and emphasizes the fact that the urban space cannot be separated from its inhabitants. Accordingly, it suggests that the investigation of both the city and its inhabitants is crucial with respect to everyday life and practice. Hence, the study questions how inhabitants create their spaces following their needs and demands, and how the urban space is re-defined and re produced through appropriation. Moreover, the study aims to understand how the inhabitants express themselves and how they resist through the spaces they produce in their daily practices. With this aim, the thesis investigates a spatial activity performed by young people in Ankara, the case of 'Minibar', for understanding the process explained as Ye-definition' of urban space. The research reveals that these spaces become possible through their spatial characteristics. These spaces transgress the established space, yet they are sustained due to their ephemeraiity, impermanency and flexibility. Furthermore these spaces are discovered to be a medium of expression for the inhabitants. IVIn conclusion, this study asserts an approach towards the city and explains that through looking to the 'lived spaces' rather than rhetorics, calculations and presumptions, we can obtain a clear and actual picture about the city and the inhabitants.