Tectono-metamorphic evolution of the northern Menderes massif: Evidence from the horst between Gördes and Demirci basins (West Anatolia, Turkey)
Kuzey Menderes masifi'nin tektono-metamorfik evrimi: Gördes ve Demirci Havzaları arasında kalan horsttan yeni bulgular (Batı Anadolu, Türkiye)
- Tez No: 153523
 - Danışmanlar: PROF.DR. ERDİN BOZKURT
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
 - Anahtar Kelimeler: Menderes Masifi, polideformasyon, gnays domu, iki aşamalı gerilme, kuzeybatı Türkiye. vii, Menderes Massif, polydeformation, gneissic dome, episodic two- phase extension, northwestern Turkey
 - Yıl: 2004
 - Dil: İngilizce
 - Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
 - Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 179
Özet
ÖZ KUZEY MENDERES MASİFİ'NİN TEKTONO-METAMORFİK EVRİMİ: GÖRDES VE DEMİRCİ HAVZALARI ARASİNDA KALAN HORSTTAN YENİ BULGULAR (BATI ANADOLU, TÜRKİYE) Buğdaycıoğlu, Çağrı Yüksek Lisans, Jeoloji Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi : Prof..Dr. Erdin Bozkurt Eylül 2004, 163 sayfa Menderes Masifi, kuzeybatı Türkiye'de Paleojen kıtasal kalınlaşmasını takip eden dönemde gerilme ile yüzeyleyeri bölgesel ölçekli en önemli metamorfik parçalardan birini oluşturmaktadır. Kuzey Menderes Masifi'nin tektono-metamorfik evriminin çalışılması amacına yönelik olarak, masifin kuzey kısmının bir parçası olan ve Gördes (Manisa) kasabasının güneybatısında yer alan ve Gördes ve Demirci havzaları arasında kalan horst çalışma alanı olarak seçilmiştir. Çalışma alanında dört kaya grubu yüzeylemektedir: (1) metamorfik kayalar - ortognayslar ve metasedimenterler; (2) pegmatoidler; (3) Neojen sedimenîer kayalar; ve (4) Kuvaterner alüvyon sedimanlan. Kuzey Menderes Masifi'nin tektono-metamorfik evrimi, üst-ampfibolit fasiyesinde oluşmuş ve Likya Napları'nın kuzeye geri-bindirmesi sırasında oluşan ve kuzeye hareket veren Df deformasyonuyla eş zamanlı olarak gelişen bölgesel bir metamorfizmaya (M^ sahiptir (Eosen ana Menderes metamorfizması). Çalışma alanındaki migmatitlerin ve granitik magmanın oluşumundaki ana mekanizmanın, M^in son safhalarında oluşan kısmi ergime olduğu düşünülmektedir. Pegmatoid domları ve daykları/silleri bu fazın en son safhasında oluşmuşlardır. VIMasif, Erken Eosen'de, yeşilşisi fasiyesinde ve azalan P-T koşullarında gerçekleşen, ikinci bir metamorfizma (M2) ve eş zamanlı olarak, metamorfik kayaların günümüzde düşük açılı olarak görülen normal fay boyunca yükseldiği, kuzeye hareket veren bir deformasyon (D2) geçirmiştir. Menderes Masifi'ni etkileyen en son deformasyon fazı (D3), batı Anadolu'nun K-G yönlü gerilmesi sırasında oluşan yüksek açılı normal faylanmadır. Masifi kuzey, orta ve güney ara-masiflere ayıran bütün D-B yönlü grabenler, Pliyosen-Pieyistosen'de başlayan ve batı Türkiye'ye bugünkü yapısını kazandıran bu deformasyon sonucu oluşmuştur. Sunulan bulgular batı Türkiye'deki iki aşamalı gerilme hipotezini desteklemektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT TECTONO-METAMORPHİC EVOLUTION OF THE NORTHERN MENDERES MASSIF: EVIDENCE FROM THE HORST BETWEEN GÖRDES AND DEMİRCİ BASINS (WEST ANATOLIA, TURKEY) Buğdaycıoğlu, Çağrı M.Sc, Department of Geological Engineering Supervisor : Prof.Dr. Erdin Bozkurt September 2004, 1 63 pages The Menderes Massif forms a large metamorphic culmination in western Turkey - an extensional province where continental lithosphere has been stretching following Palaeogene crustal thickening. Northern sector of the Massif on the horst between Gördes and Demirci Basins was chosen for structural analysis aimed to study the tectono-metamorphic evolution of the northern Menderes Massif. Within the study area, four groups of rocks are recognized: (1) the metamorphic rocks - orthogneisses and metasediments; (2) pegmatoids; (3) Neogene sedimentary rocks; and (4) Quaternary alluvial sediments. The tectono-metamorphic history of the region involves a regional metamorphism (Mt) at upper-amphibolite-facies conditions, coeval with a top-to- the-NNE contractional D^ deformation during the northward backthrusting of Lycian Nappes (Eocene main Menderes metamorphism). Partial anatexis during the latest stages of the Mi was speculated to be the main mechanism for the formation of the migmatites and the granitic magma. Pegmatoid domes and dikes/sills formed during late increments of this phase. ivA second metamorphism (M2) and coeval top-to-the-NNE deformation (D2) took place during the Early Miocene exhumation of the metamorphic rocks along a presently low-angle normal fault in an extensional shear zone at presumably greenschist facies conditions during declining P-T conditions. The latest deformation phase (D3) is high-angle normal faulting due to N-S extension affecting western Anatolia. The E-W grabens dissecting the Massif into northern, central and southern submassifs are the result of this phase, commenced during Pliocene-Pleistocene and gave the western Anatolia much of its present-day shape. The evidence presented supports the idea of episodic two-stage extension in western Turkey.