Performance of a transmit delay scheme in digital simulcast environment
Göndermede gecikmelere dayalı bir düzenin aynı frekans üzerinden yayın yapan ağlar için başarımı
- Tez No: 153540
- Danışmanlar: PROF. DR. YALÇIN TANIK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Aynı frekans üzerinden yayın yapan ağlar, göndermede gecikmelere dayalı düzen, en büyük olabirlikli dizinin kestirimi, nIA DQPSK, TETRA vıı, Simulcasting, transmit delay scheme, MLSE, nIA DQPSK, TETRA
- Yıl: 2004
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 102
Özet
oz GÖNDERMEDE GECİKMELERE DAYALI BİR DÜZENİN AYNI FREKANS ÜZERİNDEN YAYIN YAPAN AĞLAR İÇİN BAŞARIMI ÖZGÜR, Ayfer Yüksek Lisans, Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Yalçın TANIK Temmuz 2004, 88 sayfa Aynı frekans üzerinden yayın yapmak geniş alanları kapsamak için kullanılan, tayf kullanımı açısından verimli bir yöntemdir ve acil durum servisleri gibi özel gezgin radyo uygulamalarında kullanışlı olabilmektedir. Aynı frekans üzerinden yayın yapan bir ağda birden fazla baz istasyonu aynı bilgiyi tek bir nominal frekans üzerinden yayınlamakta ve bu da birkaç baz istasyonunun kapsama alanlarının örtüştüğü bölgelerdeki alıcılarda ciddi bir girişim problemine yol açmaktadır. Bu tezde, aynı frekans üzerinden yayın yapan ağlar için göndermede gecikmelere dayalı bir düzen sunulmakta ve bu düzenin vericiye açık görüş olan ve Rayleigh dalgalanan ortamlarda başarımı araştırılmaktadır. Bu düzende, farklı baz istasyonlarından gelen sinyaller arasında örtüşme bölgelerindeki gecikmeyi, RF taşıyıcısının periyodu mertebesinden sembol periyodu mertebesine çıkartmak, yani taşıyıcılar arasındaki vigirişimi sembol girişimine çevirmek için, komşu baz istasyonlarının birbirlerine göre gecikmeli yayın yapmaları sağlanmaktadır. Sembol girişiminden çeşitlilik kazancı sağlamak için alıcılarda en büyük olabilirlikli diziyi kestiren bir yapı kullanılmaktadır. Sistemin başarımı teorik sınırlar ve en olası diziyi kestiren tcIA DQPSK alıcı için benzetimler yapılarak çalışılmakta ve sonuçlar, önerilen düzenin, baz istasyonları arasında yeterli gecikmenin kullanılması durumunda yıkıcı girişim dezavantajını çeşitlilik kazancına dönüştürerek başarılı bir şekilde çalıştığını göstermektedir.“Yeterli”olan gecikme değeri, düzenin kapsama özellikleri göz önünde bulundurularak belirlenmektedir ve göndermedeki gereğinden fazla gecikmeler alıcı karmaşıklığını fayda sağlamaksızm arttıracağından aslında“en uygun”dur. Sonuçlar TETRA parametreleri kullanılarak elde edilmiş olmasına karşın rahatlıkla başka sistemler için genişletilebilir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT s PERFORMANCE OF A TRANSMIT DELAY SCHEME IN DIGITAL SIMULCAST ENVIRONMENT ÖZGÜR, Ayfer M.Sc, Department of Electrical and Electronics Engineering Supervisor: Prof. Dr. Yalçın TANIK July 2004, 88 pages Simulcasting is a spectrally efficient wide area coverage technique that can be advantageous in private mobile radio applications such as emergency services. In a simulcast network, multiple base stations broadcast the same information on a single nominal carrier frequency, causing severe multipath interference at a receiver in the overlap region of several neighboring base stations. In this thesis, we introduce a transmit delay scheme for simulcast networks and investigate the performance of the scheme in LOS and Rayleigh fading environments. In this scheme a relative transmit delay is introduced between neighboring base stations to extend the differential delay between different paths in the overlap regions, from the order of the carrier period to the order of the symbol period, thus transform RF carrier interference into ISI. The receiver employs MLSE to obtain diversity gain from ISI. The performance of the system is evaluated using analytical bounds and simulations carried out for an MLSE ivbased n I A DQPSK receiver and the results show that the proposed scheme operates succesfully, turning destructive interference disadvantage into a multipath diversity advantage, provided that a sufficient delay is used between the base stations. The“sufficient”delay value is determined by considering the coverage properties of the scheme and is in fact“optimum”, since more than sufficient transmit delays result in useless increased receiver complexity. We provide our results using parameters for the TETRA system, however, the results of the work can readily be used for other systems.