Protection of structures against lightning
Binaların yıldırıma karşı korunması
  1. Tez No: 153541
  2. Yazar: UFUK CANDAR FOYA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NEVZAT ÖZAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Yıldırım, Yıldırımdan Korunma, Standartlar, Yuvarlanan Küre Modeli, Kafes Yöntemi, Lightning, Lightning Protection, Standards, Rolling Sphere Method, Cage Method IV
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 145
Özet
ÖZ BİNALARIN YILDIRIMA KARŞI KORUNMASI Foya, Ufuk Candar Yüksek Lisans, Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Nevzat Özay Temmuz 2004, 1 31 sayfa Bu çalışma, yıldırımdan korunma konusunu incelemiştir. Yıldırım ve yıldırımın oluşum süreçleri ile etkilerine kısaca değinildikten sonra binaların yıldırıma karşı korunması ile ilgili ulusal ve uluslar arası standartlar, koruma seviyesinin belirlenmesi yönünden incelenerek, karşılaştırılmıştır. Franklin'den bugüne yıldırımdan korunma sistemleri incelenmiş ve koruma metodları yuvarlanan küre modeli temelinde tekrar düzenlenmiştir. Yıldırımdan korunmanın değişen felsefesi tartışıldıktan sonra kafes yöntemi incelenerek, farklı koruma seviyeleri için kafes yöntemine dair uygulamalar yapılmıştır. Bu çalışmada, günümüzün değişen ihtiyaçlarına göre binaların yıldırıma karşı en güvenilir korunma sistemi nasıl olmalıdır sorusu yanıtlanmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PROTECTION OF STRUCTURES AGAINST LIGHTNING Foya, Ufuk Candar M.Sc, Department of Electrical and Electronics Engineering Supervisor: Prof. Dr. Nevzat Özay July 2004, 131 pages This thesis analyses the lightning protection concept. After a brief introduction to lightning, lightning discharge process and the consequences of a lightning stroke, the worldwide standards for the protection of structures against lightning are analysed and compared in the scope of requirement for the lightning protection. The lightning protection systems since Franklin are traced and the protection methods are re-arranged in the basis of rolling sphere method. After discussing the changing philosophy in lightning protection, cage method is examined and applications of cage method are done according to different protection levels. The thesis seeks to find an answer to the question such that which the safest method for the protection of structures against lightning according to new requirements would be.