New approaches for performance evaluation using data envelopment analysis
Performans değerlendirmeye veri zarflama analizi ile yeni yaklaşımlar
  1. Tez No: 153587
  2. Yazar: ÖZGÜR ÖZPEYNİRCİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MURAT KÖKSALAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Veri Zarflama Analizi, DEA, Performans Değerlendirme, Ar-Ge Enstitüsü iv, Data Envelopment Analysis, DEA, Performance Evaluation, R&D Institute m
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
oz PERFORMANS DEĞERLENDİRMEYE VERİ ZARFLAMA ANALİZİ İLE YENİ YAKLAŞIMLAR ÖZPEYNİRCİ, N. Özgür Yüksek Lisans Tezi, Endüstri Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Murat KÖKSALAN Mayıs 2004, 69 sayfa Veri Zarflama Analizi (DEA) karar verme birimlerinin (DMU) herhangi bir dönemdeki verimlilik değerlerini girdi ve çıktıları kıyaslayarak belirler. Birçok uygulamada, DMU'larm girdi ve çıktıları zamana bağlı olarak izlenir. Girdilerin tüketimi ile çıktıların üretimi arasında bir zaman farkı olabilir. Bu çalışmada, DMU'larm verimlilik değerlerini belirlerken çıktılarla girdiler arasındaki zaman farkım yakalamayı amaçlayan bir yaklaşım geliştirdik. Rassal olarak oluşturulmuş problemlerin sonuçlarının yanısıra Türkiye Bilimsel ve Teknik Araştırma Kurumu'nun (TÜBİTAK) Araştırma-Geliştirme (Ar-Ge) enstitüleri için yaptığımız bir uygulamayı da sunuyoruz.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT NEW APPROACHES FOR PERFORMANCE EVALUATION USING DATA ENVELOPMENT ANALYSIS ÖZPEYNÎRCİ, N. Özgür M. Sc. Thesis, Department of Industrial Engineering Supervisor: Prof. Dr. Murat KÖKSALAN May 2004, 69 pages Data Envelopment Analysis (DEA) assigns efficiency values to decision making units (DMU) in a given period by comparing the outputs with the inputs. In many applications, inputs and outputs of DMUs are monitored over time. There might be a time lag between the consumption of inputs and production of outputs. We develop approaches that aim to capture the time lag between the outputs and the inputs in assigning the efficiency values to DMUs. We present computational results on randomly generated problems as well as on an application to R&D institutes of the Scientific and Technical Research Council of Turkey (TÜBİTAK).