Batch scheduling of incompatible jobs on a single reactor with dynamic arrivals
Dinamik varışlı ortamlarda geçimsiz işlerin tek reaktörde grup çizelgelemesi
  1. Tez No: 153586
  2. Yazar: GEDİZ KORKMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SİNAN KAYALIGİL, PROF. DR. ÖMER KIRCA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Parti çizelgeleme, dinamik varış, dal-varış uyumsuz işler. v, Batch scheduling, dynamic arrival, branch and bound, incompatible jobs. IV
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 175
Özet
ÖZ DİNAMİK VARIŞLI ORTAMLARDA GEÇİMSİZ İŞLERİN TEK REAKTÖRDE GRUP ÇİZELGELENMESİ Korkmaz, Gediz Yüksek lisans, Endüstri Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi : Prof. Dr. Sinan Kayalıgil Ortak Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Ömer Kırca Haziran 2004, 158 sayfa Bu çalışmada farklı zamanlarda sipariş verilen (dinamik varışlı) uyumsuz işlerin tek reaktörde parti çizelgelenmesi yöntemiyle işlenmeleri incelenmiştir. Çalışmadaki amaç fonksiyonu işlerin toplam akış sürelerinin enazlanmasıdır. Bu tip problemleri çözebilmek için problem şartlan dikkate alınarak hazırlanmış özel bir dal-sınır algoritması kullanılmıştır. Bu algoritma sezgisel bir üst sınır bulma yöntemi ve iki farklı alt sınır bulma yöntemi ile desteklenmiştir. Belirli parametrelerin hesaplama süresi üzerindeki etkilerini görmek için geniş bir sayısal analiz yapılmıştır. En zor parametre kombinasyonu geçerliyken 25 iş ve 4 çeşit işle yapılan denemlerde çözüm zamanının ortlama 10 dakika civarında olduğu görülmüştür. Daha yüksek iş sayısının bulunduğu ve en zor parametre kombinasyonunun geçerli olduğu durumlarda ise üst sınır bulma yöntemi kullanılabilir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT BATCH SCHEDULING OF INCOMPATIBLE JOBS ON A SINGLE REACTOR WITH DYNAMIC ARRIVALS Korkmaz, Gediz M.Sc, Department of Industrial Engineering Supervisor : Prof. Dr. Sinan Kayalıgil Co-Supervisor: Prof. Dr. Ömer Kırca June 2004, 158 pages In this study, a single machine batch-scheduling problem with incompatible jobs and dynamic arrivals is examined. The objective function is the minimization of the total flow time of the jobs. For solving problems a case specific branch and bound algorithm with a heuristic upper bound scheme and two alternative lower bound procedures is used. An extensive computational experiment is conducted to investigate the effects of certain parameters on the computation time. For the most difficult parameter combination branch and bound algorithm can solve the problems about 25 jobs with 4 different job types in a 10 minutes time on average. For the problem types with higher number of jobs and the most difficult parameter combination proposed upper bound heuristic can be used to obtain near optimal solutions.