Simulation of yacht movements in Göcek bays
Göcek koylarındaki yat hareketlerinin öykünümü
  1. Tez No: 153597
  2. Yazar: ASLI NUMANOĞLU GENÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERDAL ÖZHAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Yatçılık, öykünüm modeli, yönetim planı, çok terimli logit model, Göcek, Yachting, simulation modeling, management plan, Multinomial logit model, Göcek. iv
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 115
Özet
Öz GÖCEK KOYLARIN'DAKI YAT HAREKETLERİNİN OYKUNUMU Aslı Numanoğlu Genç Doktora, İnşaat Mühendisliği Bölümü Tez yöneticisi: Prof.Dr. Erdal Özhan Mart 2004, 103 sayfa Fethiye-Göcek bölgesi Türkiye'de bulunan dokuz kıyısal Özel Çevre Koruma Alanları'ndan (ÖÇKA) birisidir. Göcek ve koyları 1980'lerin ortasından sonra, yat turizmi açısından uluslararası üne kavuşmuş ve Göcek kasabası yat merkezi haline gelmiştir. Ancak, özellikle turizm sezonunda gerçekleşen kontrolsüz yatçılık bir yandan çevre ve ekosistem üzerinde olumsuz etkiler yaratırken bir yandan da kalabalık, gürültü ve deniz kirliliği nedeniyle tatillerin kalitesini düşürmektedir.Bu tezde, yatların hareketlerini inceleyen bir öykünüm modeli geliştirilmiştir. Yatçıların koy seçimlerindeki olasılıkları belirleyebilmek için matematiksel model olarak çok terimli logit model kullanılmıştır. Geliştirilen öykünüm modeli gün sonunda her koydaki tekne sayışım, gün içerisinde koylara girip çıkan tekne sayısını ve tüm öykünüm süresi için yatçı gruplarının koylara dağılımını hesaplamaktadır. Bu model için gerekli olan girdileri elde edebilmek amacıyla, Göcek Koylarında kapsamlı bir anket çalışması yapılmış ve ayrıca koylardaki tekne sayıları farklı zamanlarda gözlemlenmiştir. Bu öykünüm modelini baz alan bilgisayar programı Göcek Koylarına uygulanmış ve model sonuçları, saha incelemelerinden elde edilen veriler ile karşılaştırılmıştır. İleriki yıllar için daha çok sayıda yatın bulunacağı durumlarda, bu modelin yardımıyla dağılım tahminleri yapılabilecektir. Bu tahminler yat trafiğinin ve konaklamanın denetlenmesini amaçlayan bir yönetim planı çerçevesinde yararlı bir araç olacaktır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT SIMULATION OF THE YACHT MOVEMENTS IN GOCEK BAYS Aslı Numanoğlu Genç Ph.D., Department of Civil Engineering Supervisor: Prof.Dr. Erdal Özhan March 2004, 103 pages Fethiye-Göcek area is one of the nine coastal Specially Protected Area (SPA) in Turkey. Since mid-80' s Göcek town has developed to be a yachting center, and the bays of Göcek have acquired a well-earned international fame as a paradise for boating vacations. However, the uncontrolled yachting in this bay area presents a growing pressure on the environment, and the coastal and marine ecosystem. In this thesis a computer model for simulating the movements of yachts in Göcek Bays is developed. The computer model uses the Multinomial Logit Model (MNL) to find the probabilities for the boaters to select the next bay to visit. The model predicts the number of boats in each bay at the end of a day, iiithe number of boats visited each bay during the day and the distribution of boater categories among the bays throughout the simulation time. In order to get the data needed for the inputs, a questionnaire was formed, and a detailed survey was carried out in Göcek Bays. In addition to the questionnaires, the number of the boats anchored were also observed in the field studies. The model is applied to the Göcek Bays and the results obtained are compared with the data obtained in the field. In the following years, the yacht movements and distributions at various anchor locations can be predicted with this model. These predictions will be useful in a future management plan that aims to control of yacht movement and anchoring.