Kompozit motoryat tasarımı
Composite motor yacht modeling
  1. Tez No: 295899
  2. Yazar: KAAN ERSUNAY
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İSMAİL BAYER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gemi Mühendisliği, Marine Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Kompozit malzeme, laminasyon planı, model, loyd, mukavemet, simülasyon, motoryat, seyir, kuvvet, yük, gerilme, eğilme momenti, sonlu elemanlar yöntemi, spline, yazılım, paket program, yapı, emniyet faktörü, Composite material, lamination plan, model, loyd, strength, simulation, motor yacht, movement, force, load, stress, bending moment, finite element method, spline, software, software pack, structure, safety factor
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Gemi İnşaatı ve Gemi Makineleri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 142
Özet
Bu çalışmada 30 knot hızında ve 31 metre boyundaki bir kompozit motoryatın tasarımı, bilgisayar destekli modellemesi ve oluşturulan modele göre laminasyon planının oluşturulması için modele gerçekte seyir esnasında etki edecek olan yükler, yük bileşenleri, eğilme momentleri büyüklükleri belirlenmiştir. Her bir bölümde belirlenen nitelikler, bir sonraki aşamaya geçmeyi sağlamaktadır. Asıl amaç, bu modele uygun, modelin değişik bölgelerindeki yük dağılımlarına, gerilme ve eğilme momentlerine karşı her kısım için kompozit malzeme seçimi yapmaktır. Bir diğer aşamada da, bu kompozit malzeme seçimi yapılan bölgelerin simülasyonu açısından, sonlu elemanlar yöntemi kullanarak, üç boyutlu modellenen yapılar üzerinde, yapı malzemelerini de göz önünde bulundurarak hesaplama yapan, ANSYS yazılımı ile de teorik yaklaşım sonuçları ve simülasyon sonuçlarını karşılaştırmak amaçlanmıştır.Ayrıca, bu çalışmada özellikleri belirtilen motoryat, Lloyd's Register, İngiliz Loydu kuralları gereği inşaa edilmek istenmiştir. Bu yüzden, mukavemet ilkeleri açısından bu loyd kuruluşu tarafından belirlenen kriterlere ve mukavemet ilkelerine göre yük boyutları, gerilme ve eğilme momenti büyüklükleri hesaplanmıştır. Ayrıca, yine bu çalışmada hesaplanan kuvvet, yük ve moment değerleri, karşılaştırma açısından herhangi bir yüzer yapı formunun, belirtilen kontrol noktaları ve spline teknikleri yardımı ile, bilgisayar ortamında modellenmesi için tasarlanmış bir yazılım olan MAXSURF paket programı içindeki HYDROMAX yazılımı kullanılarak da karşılaştırılmıştır. Bu karşılaştırma sonucunda da görülmüştür ki, Lloyd's Register, İngiliz Loydu'nun, hesap ve mukavemet değerlerindeki emniyet faktörü kat sayılarından kaynaklanan büyüklüklerin, bilgisayar ortamında yapılan analiz sonuçlarındaki büyüklüklerden fazla olması, yat üreticileri açısından göz ardı edilemeyecek bir gerçek olmuştur. Bir sonraki aşama olan kompozit malzeme planlarının belirlenmesi için Lloyd's Register, İngiliz Loydu'nun öngördüğü hesaplanan değerler kullanılacaktır.
Özet (Çeviri)
In this study, loads, load components, bending moments that will affect the model during movement are determined for computer based modeling a 30 knots speed and 31m length of composite motor yacht and for constituting the lamination plan of the model. Qualifications identified in each segments, obtain a pass to the next phase. The main purpose is to choose the appropriate composite material for this model and for the load distributions, stress and bending moments, in each different section. In another stage, comparison of theoretical approach and simulation results for the strength of chosen composite material, by using ANSYS which uses finite element methods in its calculation on 3D structures, which include structural materials, software is aimed.In this study also the motor yacht stated in this study has aimed to be constructed according to Lloyd?s Register, English Lloyd?s regulations. Regarding this aim, weight sizes, stresses and bending moments are calculated due to the strength principals of this Lloyd constitution. Also, in this study, calculated values of force, weight and moment are compared with HYDROMAX software within MAXSURF software pack which is created for floating structure form modelling with defined control points and spline technics. As a result of this comparison, it is seen that the safety factors of calculations and strength values that Lloyd?s Register, English Lloyd had applied have become real facts for yacht manufacturers which cannot be ignored. In next phase which is for definition composite material plans, Lloyd?s Register, English Lloyd?s predicted value calculations will be applied.