Sources of the exoticism in the architecture of Louis Sullivan: The primitive, the oriental, the natural
Louis Sullivan'ın mimarlığı'ndaki egzotizm'in kaynakları: İlkel, oryantal, doğal
  1. Tez No: 153612
  2. Yazar: SELÇUK KÖSE
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ UZAY PEKER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: egzotizm, çok renklilik, ilkel, doğa, Demokrasi, exoticism, polychromy, the primitive, nature, Democracy
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 149
Özet
VI OZ LOUIS SULLIVAN' IN MİMARLIĞI' NDAKİ EGZOTİZM' İN KAYNAKLARI: İLKEL, ORYANTAL, DOĞAL Köse, Selçuk Yüksek Lisans, Mimarlık Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Ali Uzay Peker Haziran 2004, 134 sayfa Bu çalışmanın amaa Egzotizm fikrinin ondokuzuncu yüzyıl mimari eğilimleri ve özellikle Louis Sullivan'm (1856-1924) felsefe ve çalışmaları üzerindeki etkisini göstermektir. Çalışma“egzotizm”kavramının açıklanmasıyla başlar. Bir grup ondokuzuncu yüzyil entellektüelinin düşünceleri tartışıldıktan sonra, Sullivan'm felsefesi analiz edilir. Sonraki bölümler Sullivan'm eserlerine adanmıştır. Egzotik dünya ondokuzuncu yüzyıl entellektüelleri için canlandırıcı bir söylevin kaynağı olmuştur. Amerikan mimar, Sullivan' da bunda ilham bulmuştur. Felsefesinin gelişiminde Sullivan insan ve doğanın bütünlüğü' ne konsantre olmuş ve bu bütünlüğün ilkel ve özellikle Doğu kültürlerin sanatında olduğunu farketmiştir. Sullivan“biçim işlevi takip eder”isimli evrensel formülünü ilkel insanın kendisi ve doğa arasına engel koymaması ve bundan dolayı yarattığı her sanat eserinin doğal biçimlerin bir süreci olması fikrine dayandırmıştır. Sullivan tasarımlarını doğa üzerine kurmuş ve bu yarana süreci yeniden üretmek yolunda çaba göstermiştir. Sullivan' in felsefe ve eserlerinin yorumlayan bu çalışma bunların günümüz mimarının eserlerine olası katkılarını da tartışmaktadır.vu
Özet (Çeviri)
IV ABSTRACT SOURCES OF THE EXOTICISM IN THE ARCHITECTURE OF LOUIS SULLIVAN: THE PRIMTIVE, THE ORIENTAL, THE NATURAL Köse, Selçuk M. Arch., Department of Architecture Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Ali Uzay Peker June 2004, 134 pages The aim of this study is to demonstrate the idea of Exoticism and its effect on nineteenth century architectural tendencies and especially on the philosophy and the works of Louis Sullivan (1856-1924). The study begins with an elucidation of the concept“exoticism.”After the thoughts of a group of nineteenth century European intellectuals are discussed, the philosophy of Sullivan is analyzed. Following chapters are dedicated to the works of Sullivan. Exotic world was the source of a stimulating discourse for the nineteenth century intellectuals. American architect Sullivan also found inspiration in it. In the development of his philosophy, Sullivan concentrated on the idea of“integrity of man and nature,”and he realized that integrity was present in the art of primitive and especially Oriental cultures. His universal formula,“form follows function,”was based on the idea that the primitive man did not put a barrier between himself and nature; hence every artwork created by him was a process of transformation of natural forms. Sullivan modeled his designs upon nature and in this way attempted to reproduce this creative process.V This study interprets Sullivan's philosophy and works and also discusses their likely contribution to the work of the contemporary architect.