Restoration project for Çarboğa and Yenigün houses in Şirince, İzmir
İzmir, Şirince köyü, Çarboğa ve Yenigün evleri restorasyon projesi
- Tez No: 153613
- Danışmanlar: DR. FUAT GÖKÇE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Restorasyon, Geleneksel konut, Şirince evleri, Traditional Houses, Restoration, Şirince Houses IV
- Yıl: 2004
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 253
Özet
oz İZMİR, şirince köyü, çarboğave yenigün evleri RESTORASYON PROJESİ Uyar, Serpil Master, Mimarlık Bölümü Tez Yöneticisi: Öğr.Gör.Dr. Fuat Gökçe Mayıs 2004, 231 sayfa Bu çalışmanın konusu Şirince Köyü ve Ege Bölgesi geleneksel konut mimarisi bağlamında Yenigün ve Çarboğa Evleridir. Yapıların sahip olduğu mimari, kültürel ve tarihsel değerleri göz önüne alan tutarlı bir restorasyon projesinin oluşturulabilmesi için uygun yaklaşım ve yöntem araştırılmıştır. Tez kapsamında Şirince Köyü tarihi araştırması, yapıların halihazırdaki durumlarının çizim fotoğraf ve görsel analizlerle desteklenerek ayrıntılı belgelenmesi, yapıların Şirince Köyü ve Ege Bölgesi konutları ile karşılaştırmalı olarak incelenmesi, restitüsyon projesinin oluşturulması sonrasında restorasyon ilkelerini, müdahale kararlarını ve işlev kararlarını içeren restorasyon projesi hazırlanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT RESTORATION PROJECT FOR ÇARBO?A AND YENİGUN HOUSES IN ŞİRİNCE, İZMİR Uyar, Serpil MS. Degree, Department of Architecture Supervisor: Inst. Dr. Fuat Gökçe May 2004, 231 pages The subject of the thesis is Yenigün and Çarboğa Houses within the wider context of Şirince houses and Aegean Region vernacular architecture. The thesis analyses the appropriate methodology and approach for a restoration project. As such, it includes the necessary research and analysis that would provide the base for coherent restoration principles and decisions. The thesis includes the historical background of Şirince, detailed description of the present state of the buildings and their surroundings (supported by survey drawings, photographs and visual analysis), comparative study of the buildings within Şirince and the Aegean Region, restitution scheme, and the restoration project including the restoration principles, interventions and the proposal for the future function of the buildings.