Real-time video encoder on TMSC6000 platform
Gerçek zamanlı video kodlayıcısının TMSC6000 platformunda gerçekleşmesi
  1. Tez No: 153633
  2. Yazar: BARAN ERDOĞAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÖZDE BOZDAĞI AKAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: H.26L, H.264, Görüntü Sıkıştırma, Gerçek Zamanlı, Sayısal Sinyal İşlemci. vıı, H.26L, H.264, Video Compression, Real-time, Digital Signal Processor
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 94
Özet
oz GERÇEK ZAMANLI VIDEO KODLAYICISININ TMSC6000 PLATFORMUNDA GERÇEKLENMESİ Erdoğan, Baran Yüksek Lisans, Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Gözde Bozdağı Akar Kasım 2004, 77 sayfa Günümüzde teknoloji, iletişim teknolojileri alanında daha fazla ilerledikçe, günlük hayata daha da fazla girmektedir. Geçmişte bu durum uzak noktalar arasında sesli iletişimi sağlayan iletişim araçlarıyla başladı. Bugünlerde ise, iletişim teknolojisi alanında görüntülü iletişim ön plana çıkmaktadır. Bu, sıkıştırma yöntemlerindeki gelişmeyle ve hızı artan, mimarisi bu tür işler için tasarlanan işlemci ailelerinin gelişmesi ile mümkün olmuştur. Bu tip işlemciler Sayısal Sinyal İşlemciler (S Sİ) olarak adlandırılmaktadır. Texas Instruments TMS320C6000 Sayısal Sinyal İşleyici ailesi şu anda geliştirilen en hızlı S Sİ çekirdeklerinden birine sahip bulunmaktadır. Bu işlemci ailesi içinde bulunan TMS320C64x işlemci alt ailesi, kendinden once geliştirilen, TMS320C62x işlemci alt ailesinin olumsuz yönlerini gidermek üzere geliştirilmiştir. TMS320C64x ailesi işlemcilerin paketlenmiş veri viişlenmesi için geliştirilmiş mimarisi, genişletilmiş veriyollan ve işlevsel üniteleri, geliştirilmiş hafıza mimarisi bulunmaktadır ve daha hızlıdırlar. Bu yetenekleri, TMS320C64x işlemci ailesini, gerçek zamanlı görüntü işleme uygulamaları için iyi bir seçenek yapmaktadır. Bu mimarinin artıları yeni geliştirilen H.264 standardım gerçeklemek için kullanılmıştır. TMS320C64x in C de yazılmış kodlan işlemci mimarisine en uygun şekilde derleyen derleyicisiyle, fazla sayıda hesaplama gerektiren kodlayıcı bloklarının hızlı çalışacak bir şekilde gerçeklenmesi mümkün olmuştur. Hareket kestiriminde kullanılmak üzere basitleştirilmiş“Yoğun Kümelenmiş Düzgün-P Arama”algoritması kullanılmıştır. Zaman alan kısımlar daha hızlı çalışacak şekilde yeniden düzenlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT REAL-TIME VIDEO ENCODER ON TMSC6000 PLATFORM Erdoğan, Baran M.Sc, Department of Electrical and Electronics Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Gözde Bozdağı Akar November 2004, 77 pages Technology is integrated into daily life more than before as it evolves through communication area. In the past, it started with audio devices that help us to communicate while far between two ends of communication line. Nowadays visual communication comes in front considering the communication technology. This became possible with the improvement in the compression techniques of visual data and increasing speed, optimized architecture of the new family processors. These type processors are named as Digital Signal Processors (DSP's). Texas Instruments TMS320C6000 Digital Signal Processor family offers one of the fastest DSP core in the market. TMS320C64x sub-family processors are newly developed under the TMS320C6000 family to overcome disadvantages of its predecessor family TMS320C62x. TMS320C64x family has optimized architecture for packed data processing, improved data paths and functional units, ivimproved memory architecture and increased speed. These capabilities make this family of processors good candidate for real-time video processing applications. Advantages of this core are used for implementing newly established H.264 Recommendation. Highly optimizing C Compiler of TMS320C64x enabled fast running implementation of encoder blocks that bring heavy computational load to encoder. Such as fast implementation of Motion Estimation, Transform, Entropy Coding became possible. Simplified Densely Centered Uniform-P Search algorithm is used for fast estimation of motion vectors. Time taking parts enhanced to improve the performance of the encoder.