Implementation and optimizaton of real-time H.264 baseline encoder on TMS320DM642 DSP
Gerçek zamanlı h.264 temel kodlayıcının TMS320DM642 DSP üzerinde uygulaması ve eniyilemesi
  1. Tez No: 222513
  2. Yazar: ENDER MERİÇ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. A. COŞKUN SÖNMEZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
  6. Anahtar Kelimeler: Video Kodlayıcı, H.264 standardı, Sayısal Sinyal slemci, Video Encoder, H.264 standard, Digital Signal Processor
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 87
Özet
Günümüzde sayısal video kodlama sayısal gözetim sistemleri, video konferans, mobil uygulamalar ve video yayını gibi bir çok uygulamada zorunlu hale gelmistir. Uluslararası bir video sıkıstırma standardı olan H.264/MPEG-4 bölüm 10, daha önceki standartlara göre kodlama verimini iyilestirmek amacıyla gelistirilmistir. Fakat, bu kodlama gelistirmesi beraberinde kodlama karmasıklıgının da artmasına yol açmaktadır. Bu tez çalısmasında Texas Instruments TMS320DM642 sayısal sinyal isleyici üzerinde H.264 temel profil kodlayıcı gerçeklenmistir. DM642 DSP çekirdegi üzerindeki gerçek zamanlı H.264/AVC kodlayıcı uygulaması hata esnekligi araçları ve çeyrek piksel hareket dengeleme dısında standart tüm H.264/AVC temel profil kodlama araçlarını sunmaktadır. Çeyrek piksel hareket dengelem yerine, tüm parlaklılık ve renklik bilesenleri için tam sayı ve yarım piksel pozisyonlarında hareket kestirim ve dengeleme gerçeklenmistir. Kullanılan DM642 DSP çekirdegi platformu, 2-seviyeli bellek/önbellek asama düzenine sahip ve VLIW içeren yüksek performanslı sayısal islemci olarak tasarlanmıstır. Sunulan H.264 temel kodlayıcı sistemin gerçeklenmesi ve eniyilemesi bu tezin konusudur. Üstelik, algoritma bazlı, mimari ve bellek stratejilerini içeren eniyileme çalısma fazları detaylarıyla açıklanmaktadır. H.264/AVC video kodlayıcının hem gelistirme ortamında hem de DM642 EVM donanım ortamında çalısması dogrulanmıstır. Kısaca, kodlayıcı sisteme giris olan CIF çözünürlükte sıkıstırılmamıs YUV video dizisi H.264 Annex-B dosya biçiminde ve de ekrana video çıktı verilerek sıkıstırılmaktadır. Ek olarak, kodlayıcı çıktısı H.264 referans yazılımla dogrulugu kontrol edilmis ve uyumlulugu kanıtlanmıstır.
Özet (Çeviri)
Recently, digital video coding is mandatory in many applications such as digital surveillance systems, video conferencing, mobile applications as well as video broadcasts. The H.264/MPEG-4 Part 10, an international video compression standard, is developed for improving the coding efficiency compared to previous standards. However, the coding improvement comes with an increase in coding complexity. In this thesis, an H.264 baseline profile encoder is implemented on Texas Instruments TMS320DM642 digital signal processor. The real-time implementation of the H.264/AVC encoder on DM642 DSP core offers most of the standard H.264/AVC baseline profile coding tools except error resiliency tools and quarter-pel motion estimation. Instead of quarter-pel motion compensation, integer and half pixel position motion estimation and compensation for all luminance and chrominance components are implemented. The target platform, DM64 DSP core, is designed as a high-performance digital media processor with two-level memory/cache hierarchy and VLIW architecture. The subject of the thesis is H.264 baseline encoder system realization and optimization on the target platform. Moreover, the study of optimization phases covering algorithmic, architectural and memory strategies are clarified in details. The H.264/AVC encoder system is verified both to execute on the development workstation and DM642 EVM (Evaluation Module) hardware platform. Briefly, the uncompressed input of a YUV video sequence with CIF resolution to the encoder system is compressed to H.264 Annex-B file format and displayed on screen. Additionally, the encoder output is verified with H.264 reference software and the compliancy is proven.