Investigation of emission factors of non - methane hydrocarbons for some widely used passenger cars in Turkey
Türkiye'de yaygın olarak kullanılan bazı binek arabaları için metan dışındaki hidrokarbonların emisyon faktörlerinin araştırılması
  1. Tez No: 153651
  2. Yazar: İREM ÖNOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYSEL ATIMTAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Emisyon faktörleri, BTEX emisyonları, CO/HC emisyonları, Türkiye araba envanteri. vıı, Emission factors, BTEX emissions, CO/HC emissions, Turkish fleet of passenger cars
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 128
Özet
oz TÜRKİYE'DE YAYGIN OLARAK KULLANILAN BAZI BİNEK ARABALARI İÇİN METAN DIŞINDAKİ HİDROKARBONLARIN EMİSYON FAKTÖRLERİNİN ARAŞTDULMASI Önoğlu, İrem Yüksek Lisans, Çevre Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Aysel Atımtay Eylül 2004, 115 sayfa Bu çalışmanın amacı, ülkemizde en çok kullanılan benzin motorlu binek arabalarında ekzos gazı içerisindeki NMVOC konsantrasyonlarını ölçmek, metan içermeyen uçucu organik karbonlar (NMVOC) için“emisyon faktörlerini”çıkarmak, NMVOC içinde bulunan bileşenleri saptamak ve bunlar için emisyon faktörlerini ayrıca tayin etmek ve bulunan emisyon faktörlerini diğer ülkelerin faktörleriyle karşılaştırmaktır. Bu çalışma iki kısımda yürütülmüştür. Çalışmanın ilk kısmında Türkiye'de kullanılan binek araçlarının hangi marka ve kategoride olduğu bulunmuştur. Ayrıca Ankara Valiliği Çevre Koruma Vakfı (ANÇEVA) tarafından rölanti koşullarında yapılan karbon monoksit (CO) ve toplam hidrocarbon (HC) ölçümlerine dayalı olarak bu binek araçları için ortalama CO ve HC emisyonları belirlenmiştir. Çalışmanın ikinci kısmında değişik araç hızlarında, ekzos borularından alınan egzos gazı örneklerinde BTEX bileşenleri Gaz Kromatografi yöntemi ile tayin edilmiştir. vıANÇEVA çalışmasından elde edilen sonuçlar toplam benzinli araçların % 31.5'ini“Murat”ve % 13.1 'ini“Fiat”arabaların oluşturduğunu göstermiştir. Bu iki arabanın yapımcısı aynı firmadır.“Murat/Fiat”marka arabalar en çok kullanılan arabalar oldukları için çalışmalar bu araçlarda gerçekleştirilmiştir. İncelenen hidrokarbonlar içerisinde en fazla emisyon faktörü değerleri toluen ve m- xylene için bulunmuştur. Aracın sürüş hızı arttıkça genel olarak HC emisyonlarının azaldığı tespit edilmiştir. Burada dikkati çeken nokta en yüksek emisyonların 30 km/saat hız için bulunması, bu hızın da kalabalık kavşaklarda ve caddelerde en çok kullanılan hız olmasıdır. Bu nedenle, trafiğin yoğun olduğu yerlerde trafikten kaynaklanan emisyonlar için önlem alınmasının çok önemli olduğu kanısına varılmıştır. Araç motorunun soğuk başlama koşullarındaki emisyonları, sıcak başlama koşullarındaki emisyonlardan daha fazla bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT INVESTIGATION OF EMISSION FACTORS OF NON-METHANE HYDROCARBONS FOR SOME WIDELY USED PASSENGER CARS IN TURKEY Önoğlu, İrem M.S., Department of Environmental Engineering Supervisor: Prof. Dr. Aysel Atımtay September 2003, 115 pages The objectives of this study are to measure the non-methane volatile organic carbon (NMVOC's) emissions from passenger cars in Turkey having gasoline engines, to determine emission factors of these vehicles for BTEX compounds and comparison of emission factors obtained in this study with the emission factors of the other countries. This study was conducted in two parts: The first part was to determine the categories of passenger cars widely used in Turkey, and also to determine the average carbon monoxide (CO) and hydrocarbon (HC) emissions at idle condition for these car types based on the exhaust emission measurements of Ankara Çevre Koruma Vakfı (ANÇEVA). The second part of the study was to analyze the gas composition of exhaust gasses at different road conditions for BTEX components by using gas chromatography. IVThe results of the study have shown that the cars named under“Tofas”constitute 31.5% and“Fiat”13.1% of the total cars in Turkey and they are manufactured by the same company. Therefore, studies have been performed with“Tof as/Fiat”cars. The highest emission factors among hydrocarbons investigated in this study were found for toluene and m-xylene. Generally, as driving speed increases the emissions of HC's are found to decrease in concentration. It was interesting to note that the highest emissions occur at 30 km/hr speed which is the mostly used speed in crowded streets and busy intersections. Therefore, it was concluded that it is very important to take measures for emissions in the city traffic. Cold start emissions were also found to be higher than the hot start emissions.