Thermoelectric effects in mesoscopic physics
Mezoskopik Fizikte termoelektrik etkiler
  1. Tez No: 153656
  2. Yazar: MUSTAFA ALİ ÇİPİLOĞLU
  3. Danışmanlar: DR. SADİ TURGUT
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: kuantumlaşmış iletkenlik, Seebeck etkisi, Peltier etkisi, kuantum nokta kontakt, iki boyutlu elektron gazı, termoelektrik etkiler vı, quantized conductance, thermopower, thermoelectric effect, Peltier effect, Seebeck effect, quantum point contacts, two-dimensional electron gas IV
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 82
Özet
oz MEZOSKOPIK FİZİKTE TERMOELEKTRİK ETKİLER Çipiloğlu, M. Ali Doktora, Fizik Bölümü Tez Yöneticisi: Dr. Sadi Turgut Ocak 2004, 69 sayfa Tek boyutlu için elektrik, ısı iletkenlikleri ve Seebeck katsayısı hesaplandı. Hesaplanan bu değerlerin sıcaklık ve kimyasal potansiyele göre değişimleri ince lendi. Elektrik ve ısı iletkenliklerinin, Fermi seviyesi civarındaki geçiş olasılığı ortalamasıyla doğru orantılı olduğu ve ısı iletkenliği için çizilen grafiklerde oluşan platoların elektrik iletkenlik için çizilenlere göre daha az belirgin olduğu gözlendi. Doğrusal olmayan durumlar için kuantum nokta kontaktların yük ve en- tropi akımları uygulanan potansiyel farkı ve sıcaklık cinsinden seri açılımı yapıldı. Sıcaklık farkı cinsinden Seebeck gerilimi ve akım cinsinden de Peltierısısı elde edildi. Son olarak, kuantum nokta kontakt için doğrusal ısı iletkenliğinin yarım plato yapısı gösterdiği ve bu yapının yaklaşık olarak iletkenlik kuantumunun yansı civarında ortaya çıktığı gözlendi.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THERMOELECTRIC EFFECTS IN MESOSCOPIC PHYSICS Çipiloğlu, M. Ali Ph.D., Department of Physics Supervisor: Dr. Sadi Turgut January 2004, 69 pages The electrical and thermal conductance and the Seebeck coefficient is cal culated for one-dimensional systems, and their behavior as a function of tem perature and chemical potential is investigated. It is shown that the conduc tances are proportional to an average of the transmission probability around the Fermi level with the average taken for the thermal conductance being over a wider range. This has the effect of creating less well-defined plateaus for thermal-conductance quantization experiments. For weak non-linearities, the charge and entropy currents across a quantum point contact is expanded as a series in powers of the applied bias voltage and the temperature difference. After that, the expansions of the Seebeck voltage iiiin temperature difference and the Peltier heat in current are obtained. Also, it is shown that the linear thermal conductance of a quantum point contact displays a half-plateau structure, almost flat regions appearing around half-integer multiples of the conductance quantum. This structure is investi gated for the saddle-potential model.