Effect of discontinuity roughness and anisotropy on shear stregth
Süreksizlerdeki yüzey pürüzlüğünün ve anizotropinin makaslama dayanımına etkisi
- Tez No: 153658
- Danışmanlar: PROF. DR. CELAL KARPUZ, YRD. DOÇ. DR. ŞEBNEM DÜZGÜN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mining Engineering and Mining
- Anahtar Kelimeler: Süreksizlik, Yüzey pürüzlülüğü, Makaslama dayanımı, Anizotropi, Discontinuity, Roughness, Shear strength, Anisotropy
- Yıl: 2004
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Maden Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 127
Özet
oz SUREKSIZLERDEKI YÜZEY PÜRÜZLÜLÜĞÜNÜN VE ANIZOTROPININ MAKASLAMA DAYANIMINA ETKİSİ Denli, Alper Kaan Yüksek Lisans, Maden Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Celal Karpuz Ortak tez yöneticisi: Yrd. Doç. Dr. H. Şebnem Düzgün Mayıs 2004, 109 sayfa Süreksizlik yüzeyleri genellikle yüzey pürüzlülüğü olarak tanımladığımız ondülasyonlardan oluşur. Yüzey pürüzlülüğünün, süreksizliklerin makaslama dayanımına ve davranışına etkisi bilinmektedir. Ancak yüzey pürüzlülüğünün etkisi makaslama yönü değiştiği zaman aynı olmayacaktır. Bu etki makaslama dayanımının makaslama yönüne bağlı olarak değişmesine neden olur. Bu tezde yüzey pürüzlülüğünün ve anizotropinin makaslama dayanımına etkisini incelemek amacıyla deneysel çalışma yapılmıştır. Bu amaçla, model malzemesi kullanılarak süreksizlik örnekleri hazırlandı ve makaslama deneyleri farklı normal gerilim seviyelerinde ve farklı makaslama yönlerinde yapıldı.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT EFFECT OF DISCONTINUITY ROUGHNESS AND ANISOTROPY ON SHEAR STRENGTH Denli, Alper Kaan M.S., Department of Mining Engineering Supervisor: Prof. Dr. Celal Karpuz Co-supervisor: Assist. Prof. Dr. H. Şebnem Düzgün May 2004, 109 pages Discontinuity surfaces generally consist of undulations termed as roughness. It is well known that surface roughness plays an important role on the shear strength and shear behavior of discontinuities. However, the effect of roughness will not be the same when the direction of shearing changes. This effect causes variation of shear strength with shearing direction or in other words anisotropy on shear strength. In this thesis, an experimental study was performed to investigate the effect of roughness and anisotropy on shear strength. For this purpose, joint samples were prepared using a model material and direct shear tests were conducted at different normal stress levels and shearing directions.