Methodology and database requirements for urban regeneration action planning: The case of Zeytinburnu, İstanbul
Kentsel dönüşüm eylem planlaması yöntemi ve veritabanı gereksinimleri: İstanbul, Zeytinburnu örneği
- Tez No: 153681
- Danışmanlar: PROF. DR. MURAT BALAMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Şehircilik ve Bölge Planlama, Urban and Regional Planning
- Anahtar Kelimeler: Kentsel Dönüşüm, Sakınım Planlaması, Yerel Eylem Planlaması, Kentsel Veritabanları vıı, Urban Regeneration, Mitigation Planning, Local Action Plan, Urban Database
- Yıl: 2004
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Şehir ve Bölge Planlama Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 270
Özet
oz KENTSEL DÖNÜŞÜM EYLEM PLANLAMASI YÖNTEMİ VE VERİTABANI GEREKSİNİMLERİ: İSTANBUL, ZEYTİNBURNU ÖRNEĞİ Burnaz, Ahmet Mert Yüksek Lisans, Şehir ve Bölge Planlama Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Murat Balamir Aralık 2004, 251 sayfa Kentlerimizde, son 50 yıldır izlenen yetersiz ve dolaylı kentleşme politikaları nedeniyle bugün yerleşim yerlerimizin büyük bir bölümü düşük standartlı ve yasadışı bir yapılaşma göstermektedir. Türkiye'de yerleşim alanlarının çoğunluğunun doğal tehlikelere konu olduğu bilinmesine karşın, bu dönem içerisinde yapı stoku bu alanlarda bir kaç kez katlanarak büyümüştür. Önümüzdeki dönem içerisinde Türkiye'deki kentsel politikalar, imar mevzuatının öngördüğü gibi yeni alanların üretimine dönük olmaktan çok, mevcut kentsel alanların deprem tehlikeleri karşısında iyileştirilmesine ve yenilenmesine odaklanmak zorunda kalacaktır. Bu nedenle günümüzde kent planlama disiplinin önündeki başlıca sorun yapılaşmış çevrelerin fiziksel ve sosyal olarak iyileştirilmesine yönelik yasal araçları ve kentsel politikaları üretmektir. Kentsel planlama mevzuatı, kentsel gelişme eğilimlerini belirlemeye ve yeni yapılaşma alanları yaratmaya dönük yasal araçlara ve uygulamalara sahiptir. Oysa kentsel dönüşüm planlaması, yapılaşmış alanlarda fiziksel iyileştirmeyi ve sosyal VIkalkınmayı sağlamaya yönelik strateji ve politikalar üretmeyi amaçlar. Bu yüzden, imar planlarından daha farklı analitik çalışmalara, işbirliği ve katılım biçimlerine, yasal araçlara, işletme ve denetim kapasiteleri geliştirmeye ihtiyaç duyulmaktadır. Kentsel dönüşüm planlaması için gereken yeni yaklaşımlardan birisi kentsel veritabanı sitemlerinin geliştirilmesidir. Bu sistemler tez içerisinde Zeytinburnu ilçesi için bir model geliştirilerek incelenmiştir. Bu model, kent yönetimleri ve uluslararası kuruluşlar tarafından üretilen veritabanlarından yararlanılarak üretilmiştir. Bu yaklaşım yeni bir“Analitik Çalışma”yaklaşımı geliştirilmesini gerektirmektedir. Türkiye'de kentsel veritabanı işletmeciliği ile ilgiil bir yasal düzenleme bulunmaması en temel eksiklik olarak göze çarpmaktadır. Bu konuda yeni yasal ve idari düzenlemeler gerekmektedir. Bu düzenlemeler, veritabanı işletmeciliğinin teknik ve idari yapısını açıklamalıdır. Diğer bir gereksinim ise kentsel veritabanı işletmeciliği konusunda uzman plancıların yetiştirilme ihtiyacıdır. Kentsel veritabanı sistemleri planlama sürecine katılımın araçları olarak yapılandırılmalıdır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT METHODOLOGY AND DATABASE REQUIREMENTS FOR URBAN REGENERATION ACTION PLANNING: THE CASE OF ZEYTINBURNU, ISTANBUL Bumaz, Ahmet Mert M.S., Department of City and Regional Planning Supervisor: Prof. Dr. Murat Balamir December 2004, 251 pages As a result of the disregard of governments' direct urbanization policies for more than 50 years, most of the settlements in Turkey today demonstrate sub-standard environments and unauthorized developments subject to severe natural hazards. Turkey will have to focus in the near future on the renewal and regeneration of cities built over the past six decades, rather then sticking to urban policies solely devoted to extend new urban areas. The production of legal instruments and urban policies to facilitate the new policy of regeneration in physical and social terms, seems to be the most challenging issue facing urban planning. Urban regeneration planning aims to produce strategies and policies concurrently devoted to maintain physical rehabilitation and social transformation in built areas. For this reason, urban regeneration planning requires legal tools, regulations and methods different then those of conventional development planning. IVA new approach to urban regeneration planning is the development of urban database systems. These sytems are discussed here by means of a model developed for the case of Zeytinbumu. This model is prepared by organizing and developing the urban databases produced by local governments and international institutions for Istanbul integrating natural conditions, physical assets, and the social characteristics. This requires a new set of 'Analytical Studies' approach. The main obstacle in urban database system in Turkey is the lack of legal arrangements. New regulations are needed to describe the organisation and principles of database management in technical and administrative terms. Jl&other implications are that an entirely new generation of urban planners need to be trained, improvement of expertise on database management, database use and updating protocols. Such systems could also constitute an essential instrument of public participation in local planning and urban management process.