Effects of off-center angle on the heat transfer coefficient on vertical tier of multiple spherical surfaces
Dikey dizilmiş çok sıralı küresel yüzeylerde merkezden sapma açısının ısı transfer katsayısına etkileri
- Tez No: 153682
- Danışmanlar: DOÇ. DR. CEMİL YAMALI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Film yoğuşması, küre, film kalınlığı, ısı akısı, ısı transfer katsayısı vıı, Film condensation, sphere, film thickness, heat flux, heat transfer coefficient
- Yıl: 2004
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 130
Özet
oz DİKEY DİZİLMİŞ ÇOK SIRALI KÜRESEL YÜZEYLERDE MERKEZDEN SAPMA AÇISININ ISI TRANSFER KATSAYISINA ETKİLERİ Kaya, Ebubekir Yüksek Lisans, Makina Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Cemil Yamalı Aralık 2004, 112 sayfa Bu çalışmanın amacı, dikey olarak dizilmiş çok sıralı küresel yüzeyler üzerinde oluşan laminer film şeklindeki yoğuşmayı analitik ve deneysel metotlar kullanarak incelemektir. Analitik ısı transferi sonuçlan Nusselt tarzı analiz takip edilerek elde edilmiş ve grafiksel olarak gösterilmiştir. Buna ilaveten, film yoğuşmasmın gerçek davranışım gözlemlemek için deneysel bir aygıt üretilmiş ve deneyler yapılmıştır. Analitik bölümde; kütlesel debi, (ortalama) hız, film kalınlığı, bölgesel ısı akısı ve bölgesel ısı transfer katsayısı değerleri açısal yer değişimine bağlı olarak elde edilmiştir. Bunlara ilaveten, ortalama ısı akısı ve ortalama ısı transfer katsayısının değişimleri, kürenin çapma ve doymuş buhar-duvar sıcaklığı farkına göre sunulmuştur. Öte yandan, deneysel bölüm için, ısı akısı ve ortalama ısı transfer katsayısı değerleri elde edilip doymuş buhar-duvar sıcaklığı farkına bağlı olarak ifade edilmiştir. Merkezden sapma açısının etkilerim görmek için, deney aygıtı farklı açılar için eğilmiş ve her bir eğim açısı için deneyler tekrarlanmıştır. Çalışmanın vısonunda, analitik ve deneysel çalışmalara ait ortalama ısı transfer katsayıları, birbirleriyle ve ayrıca literatürle karşılaştınlmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT EFFECTS OF OFF-CENTER ANGLE ON THE HEAT TRANSFER COEFFICIENT ON VERTICAL TIER OF MULTIPLE SPHERICAL SURFACES Kaya, Ebubekir M.S., Department of Mechanical Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Cemil Yamalı December 2004, 1 12 pages The purpose of this study is to investigate the laminar film condensation phenomenon of steam on a vertical tier of multiple spherical surfaces by using both analytical and experimental methods. The analytical heat transfer results were obtained by following the Nusselt type of analysis and represented graphically. In addition, in order to observe the real behavior of the film condensation, an experimental setup was manufactured and experiments were done. In analytical section; mass flow rate, (mean) velocity, film thickness, local heat flux and local heat transfer coefficient values were obtained and plotted as depending on angular position. Moreover, mean heat flux and mean heat transfer coefficient variations were presented with respect to diameter of the sphere and sub-cooling. On the other hand, for the experimental section, heat flux and mean heat transfer coefficient values were obtained and expressed as depending on sub-cooling. To see the effects of off-center angle, setup was inclined for different angles and ivexperiments were repeated for each inclination angle. At the end of the study, mean heat transfer coefficients belong to analytical and experimental studies were compared to each other as well as to the literature.