Avalanche properties and randomness of the Twofish cipher
Twofish şifresinin çığ özelliği ve rastgeleliği
- Tez No: 153694
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MELEK YÜCEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Blok şifreler, Twofish, çığ kriteri, Walsh-Hadamard dönüşümü, yayılma, doğrusal olmama. v, Block cipher, Twofish, avalanche criterion, Walsh-Hadamard transform, propagation, nonlinearity. IV
- Yıl: 2004
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
oz TWOFISH ŞİFRESİNİN ÇIG ÖZELLİĞİ VE RASTGELELÎĞÎ EL, Ömer Yüksek Lisans, Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Assoc.Prof. Dr. Melek D. YÜCEL Aralık 2004, 82 Sayfa Bu tezde, AES blok şifre yarışmasının finalistlerinden biri olan, Schneier ve arkadaşlarının sunduğu Twofish şifresi, rastgeleliği hakkında Ankan tarafından yapılan ve NIST'in sonuçları ile çelişen açıklamanın geçerliliğini incelemek için çalışıldı. Şifrenin kriptanalitik ataklara karşı dayanıklılığı, rastgeleliğini çığ kriterine göre ölçerek araştırıldı. Çığ kriteri sonuçları, NISTin test süit sonuçlan ile karşılaştırıldı ve ikinci ve üçüncü turlardaki farklılıklar teorik olarak açıklandı.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT AVALANCHE PROPERTIES AND RANDOMNESS OF THE TWOFISH CIPHER EL, Ömer M.S., Department of Electrical and Electronics Engineering Supervisor: Assoc.Prof. Dr. Melek D. YÜCEL December 2004, 82 pages In this thesis, one finalist cipher of the Advanced Encryption Standard (AES) block cipher contest, Twofish proposed by Schneier et al, is studied in order to observe the validity of the statement made by Ankan about the randomness of the cipher, which contradicts National Institute of Standards and Technology (NIST)'s results. The strength of the cipher to cryptanalytic attacks is investigated by measuring its randomness according to the avalanche criterion. The avalanche criterion results are compared with those of the Statistical Test Suite of the NIST and discrepancies in the second and third rounds are explained theoretically.