Deficiencies in the intergration of ergonomics knowledge into consumer electronics design
Ergonominin tüketici elektroniği tasarımına entegrasyonundaki sorunlar
  1. Tez No: 153693
  2. Yazar: SULTAN KAYGIN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÇİĞDEM ERBUĞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: ergonominin entegrasyonu, tüketici elektroniği tasarımı, endüstriyel tasarım, tasarım süreci Vtt, integration of ergonomics, consumer electronics design, industrial design, design process
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstri Ürünleri Tasarımı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 116
Özet
öz ERGONOMİNİN TÜKETİCİ ELEKTRONİĞİ TASARIMINA ENTEGRASYONUNDAKİ SORUNLAR Kaygın, Sultan Yüksek Lisans, Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Çiğdem Erbuğ Aralık 2004, 102 sayfa Tasarım, başarıya ulaşmak için diğer birçok disiplinle işbirliğine ihtiyaç duyar. Ergonomi, tasanmın işbirliğine ihtiyaç duyduğu bu disiplinlerden biridir. Tasarlanmış bir obje, potansiyel kullanıcıları tarafından verimli ve efektif bir şekilde kullanılabilmesi için insan vücuduyla ve zihinsel yapısıyla uyumlu bir yapıda olmalıdır. Rekabetçi pazar koşullarındaki değişiklikler, firmaları pazarda başarılı olabilmeleri için ürün farklılığı yaratmaya zorlamaktadır. Tasarım, bu farklılığı yaratmada yaygın bir araç olarak kullanılmaktadır. Tasarımın bir parçası olarak ergonomi de tasanm sürecine entegre edilmelidir. Ergonomiyi tasanm süreçlerine başarıyla entegre etmiş ve bunun sonucunda farklılık ve başarı elde etmiş firmalarla İlgili başarı VIhikayeleri bulunmaktadır. Bu firmalar içerisinde pazarlama stratejisini bu entegrasyon üzerine kuranlarda vardır. Ergonominin tüketici elektroniği tasarımına entegrasyonunda sonuç ürünün kullanıcıyla zayıf etkileşim yaşamasına neden olan bir takım eksiklikler olduğu gözlemlenmiştir. Bu sorunun temelleri, dört firmanın tasarım süreçleri ve ergonominin bu süreçlere entegrasyonu ele alınarak incelenmiştir. Firmalar hakkındaki bilgi, ilk üç firma için literatüre, son firma için katılımcı gözlem yöntemine ve firma raporlarına dayalı olarak elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT INTEGRATION OF ERGONOMICS KNOWLEDGE INTO CONSUMER ELECTRONICS DESIGN Kaygın, Sultan M. S., Department of Industrial Design Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Çiğdem Erbuğ December 2004, 102 pages Design needs to collaborate with many other disciplines to achieve success. Ergonomics is one of these disciplines that design needs its collaboration. A designed object should be in good relation with the human body and cognitive system to be effectively used by its potential users. Changes in the competitive market have forced firms to enhance product differentiation for achieving market success. Design is widely used as one of the differentiation tools. As a component of design, ergonomics should also be integrated into the design process to fulfill the user requirements. There are success stories of companies integrating ergonomics into their design process and achieving differentiation and success on their products through the results of isrthis integration. Even their marketing strategies are based on this integration. it is observed that there are some missing points in the integration of ergonomics into consumer electronics design which make results in poor interaction with the end users. The background of this problem is investigated by reviewing design processes of four different firms and integration of ergonomics into these processes. The information on the cases is collected by literal information for the former three companies and information based on the participant observation results and company reports for the last company.