Developing JXTA applications for mobile devices and invoking WEB services deployed in JXTA platform from mobile devices
Mobil cihazlarda JXTA uygulamaları geliştirilmesi ve mobil cihazlardan JXTA ortamındaki WEB servislerinin çalıştırılması
  1. Tez No: 153695
  2. Yazar: MESUT BAHADIR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ASUMAN DOĞAÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
  6. Anahtar Kelimeler: Eşler-arası (P2P), JXTA, Ağ Servisleri, BPEL, WSDL, SOAP, J2ME, MfDP, CLDC, Mobil Uygulamalar, Peer-to-peer (P2P), JXTA, Web Services, BPEL, WSDL, SOAP, J2ME, MIDP, CLDC, Mobile applications
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 105
Özet
Öz MOBİL CİHAZLARDA JXTA UYGULAMALARI GELİŞTİRİLMESİ VE MOBİL CİHAZLARDAN JXTA ORTAMINDAKİ WEB SERVİSLERİNİN ÇALIŞTIRILMASI Bahadır, Mesut Yüksek Lisans, Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Asuman Doğaç Aralık 2004, 90 sayfa Günümüzde, Eşler-arası (P2P) hesaplama sistemleri ve ağ servisleri iletişim ve hesaplama alanlarında önemli rol oynamaktadır. Amacı, bir ağ üzerindeki bütün kaynaklan adreslemek ve paylaşmak olan eşler-arası hesaplama sistemleri, bugünlerde Eşler-arası iletişime dayanan popüler dosya paylaşım ve anında mesajlaşma uygulamalarının çıkışıyla önem kazanmaya başlayan eski bir paradigmadır. Eşler-arası hesaplama sistemleri yanında, bir ağ servisi, internet veya yerel ağlar üzerindeki uygulamalar arasında etkileşim sağlayan bir arayüze sahip bir yazılım sistemidir. Bir Eşler-arası ortamda, ağ servislerinin yayımlanması ve keşfedilmesi için yöntemler sunmak, Eşler-arası ve ağ servisi teknolojilerinin mobil cihazlar tarafından etkili bir şekilde kullanılmasını sağlayacaktır. Bu ayrıca Eşler- arası ve ağ servisi teknolojilerinden faydalanan cihazların kapsamını sunucu ve masaüstü bilgisayarlardan PDA ve mobil telefonlara doğru genişletecektir. Bu tez çalışmasında, bir Eşler-arası ortama üye mobil cihazlar için ağ servislerinin yayınlanması ve keşfedilmesini sağlayan bilgisayar mimarisi sunulmuştur. Mobil cihazların Eşler-arası ağa dahil edilmesi, ağ servislerininyayımlanması ve bu ağ servislerinin Eşler-arası ağda keşfedilmesi bu mimari yapıdaki anahtar konulardandır. Yayımlanan ve keşfedilen ağ servislerinin çalıştırılması da bu mimari yapının diğer bir anahtar konusudur. Tanıtılan mimari yapı, Eşler-arası ve ağ servisleri standartlarını, mobil cihazlar için geliştirilen yazılım araçları aracılığıyla kullanmıştır. Eşler-arası ortam oluşturulması amacıyla, JXTA protokolleri ve servisleri kullanmıştır. Ağ servislerinin tanımlanması için WSDL kullanılmıştır. JXTA ilanları, ağ sistemlerinin yayımlanmasına ve keşfedilmesine yardımcı olmaktadır. BPEL, ağ servislerinin oluşturulmasını, yerleştirilmesini ve çalıştırılmasını sağlamıştır. Bu tezin kapsamında sunulan mimari yapı, P2P ve ağ servisi standartlarını, mobil cihazlar için olan aracı yazılımlarla birleştirmiştir. Bu tez, sağlık bilgi sistemlerinin birlikte çalışırlığını sağlamak için Avrupa Komisyonu tarafından desteklenen Artemis projesinin bir bölümü olarak gerçekleştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DEVELOPING JXTA APPLICATIONS FOR MOBILE DEVICES AND INVOKING WEB SERVICES DEPLOYED IN JXTA PLATFORM FROM MOBILE DEVICES Bahadır, Mesut M.Sc, Department of Computer Engineering Supervisor: Prof. Dr. Asuman Doğaç December 2004, 90 pages Today, Peer-to-peer (P2P) computing and Web Services play an important role in networking and computing. P2P computing, that aims addressing all the resources in a network and sharing them, is an old paradigm that gains importance nowadays with the advent of popular file sharing and instant messaging applications. On the other hand, a Web service is a software system that has an interface allowing applications to interact with other applications through Internet or intranet. Providing methods for publishing and discovering Web services from which mobile devices can facilitate in a P2P environment enables exploitation of P2P and Web service technologies efficiendy by mobile devices. This also extends the range of devices that facilitate P2P and Web services technologies from servers and desktop computers to personal digital assistants (PDAs) and mobile phones. In this thesis, an architecture that enables publishing and discovering Web services for mobile clients that are inter-connected in a P2P environment is introduced. Key issues in this architecture are allowing mobile devices to join in a ivP2P network group, publishing Web services and discovering these services İn P2P network. Invoking Web services that are published and discovered is another key issue in this architecture. The architecture introduced exploits P2P and Web services standards using various tools for mobile devices. For the purpose of organizing a P2P environment, JXTA protocols and services are used. WSDL is used for describing Web services. JXTA advertisements help in publication and discovery of Web services; and BPEL enables composition, deployment and execution of Web services. The architecture introduced within the scope of this thesis combines all these standards with tools that enable use of these standards on mobile devices. The work done in this thesis is realized as a part of Artemis, a project funded by European Commission for providing interoperability of medical information systems.