Answer localization system using discourse evaluation
Metin bölümlerinin değerlendirmesi kullanılarak cevap yerelleştirme sistemi
  1. Tez No: 153696
  2. Yazar: MERTER SUALP
  3. Danışmanlar: DR. MELTEM TURHAN YÖNDEM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
  6. Anahtar Kelimeler: Türkçe Cevap Yerelleştirme, Türkçe Soru Yönlendirmesi, Türkçe Anlamsal Ağlar, Doğal Dil İşleme vıı, Turkish Answer Localization, Turkish Question Direction, Turkish Semantic Networks, Natural Language Processing
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 59
Özet
oz METİN BÖLÜMLERİNİN DEĞERLENDİRMESİ KULLANILARAK CEVAP YERELLEŞTİRME SİSTEMİ Sualp, Merter Yüksek Lisans, Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Dr. Meltem Turhan Yöndem Kasım 2004, 46 sayfa Bir dildeki kelimeler sadece cümle kurmada bize yardımcı olmazlar, ayrıca, genellikle küçümsediğimiz özellikleri da içerirler. Her bir kelime, kendisini diğer kelimlerle bir şekilde iüşküendirir. Günlük yaşantımızda bu ilişkileri, soru yönlendirmenin de içinde bulunduğu, çok değişik alanlarda kapsamlı olarak kullanırız. Bu çalışmada, kelimeler arasındaki ilişkilerin soru yönlendirmede faydalı olup olamayacağı incelenmiş ve soru yönlendirme için bir yaklaşım sunulmuştur. Bunun yanısıra, Türkçe verilen bir ders için, bu yöntem doğrultusunda bir araç geliştirilmiştir. Kelimeler arasındaki ilişkiler, isimler ve fiiller için bir anlamsal ağ ile ifade edilmiştir. Dersin tüm içeriğinin incelenmesi ve sadece isimler için ttstanlamlık; isimler ile fiillerin her ikisi için de eş anlam, zıt anlam, altanlamlık, viyanaşık sözcükler; ve sadece fiiller için de gerektirim ve neden ilişkileri kullanılarak, uygulamanın omurgası olan anlamsal ağ oluşturulmuştur. Araştırmamızın son ürünü üç modül içermektedir:. Sorunun kullanıcıdan alınması ve soruyu oluşturan kelimelerle ilişkili kelimelerden oluşan kümenin hazırlanması » Dersin bölümlerindeki kelimeler ile soru kümesindeki kelimelerin karşılaştırılarak her bir ders bölümünün puanlanması. Sorunun cevabım içermesi muhtemel bölümlerin sunulması Değerlendirilen bölümler, doğrudan dersin bölümleri olarak alınmıştır. Dersin üç yılım kapsayan konuşma kayıtlan, izinle, alınmış ve içerdikleri sorular ayıklanmıştır. Bu sorular, hazırlanan uygulamanın testi amacıyla kullanılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT ANSWER LOCALIZATION SYSTEM USING DISCOURSE EVALUATION Sualp, Merter M.S., Department of Computer Engineering Supervisor: Dr. Meltem Turhan Yöndem November 2004, 46 pages The words in a language not only help us to construct the sentences but also contain some other features, which we usually underestimate. Each word relates itself to the remaining ones in some way. In our daily lives, we extensively use these relations in many areas, where question direction is also one of them. In this work, it is investigated whether the relations between the words can be useful for question direction and an approach for question direction is presented. Besides, a tool is devised in the way of this approach for a course given in Turkish. The relations between the words are represented by a semantic network for nouns and verbs. By passing through the whole course material and using the relations meronymy for only nouns; synonymy, antonymy, hypernymy, coordinated words for both nouns and verbs; entailment and causality for only verbs, the semantic network, which is the backbone of the application, is constructed. ivThe end product of our research consists of three modules:. getting the question from the user and constructing the set of words that are related to the words that make up the question. scoring each course section by comparing the words of the question set and the words in the section. presenting the sections that may contain the answer The sections that are evaluated are taken as the sections of the course for granted. The chat logs that expand three years of the course were taken by permission and questions were extracted from them. They were used for testing purposes of the constructed application.