Nonuniform pulse repetition interval optimization for pulse doppler radars
Darbe doppler radarlarda eş aralıklı olmayan darbe yineleme aralıklarının optimizasyonu
  1. Tez No: 153702
  2. Yazar: HASAN MERCAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YALÇIN TANIK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: menzil belirsizliği, Doppler belirsizliği, parazit yankı söndürme, darbe tekrarlama aralığı seğirtmesi, genetik algoritma, iyileşme faktörü vı ı, range ambiguity, Doppler ambiguity, clutter rejection, PRI jittering, genetic algorithm, improvement factor
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 91
Özet
oz DARBE DOPPLER RADARLARDA EŞ ARALIKLI OLMAYAN DARBE YİNELEME ARALIKLARININ OPTİMİZASYONU MERCAN, Hasan Yüksek Lisans, Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Yalçın TANIK Aralık 2004, 75 sayfa Bu araştırmada, darbe Doppler radarlar için eş aralıklı olmayan darbe tekrarlama aralıklarına bir eniyileme yöntemi araştırılmıştır. Darbe tekrarlama aralığı seğirtme tekniği ara darbe aralıklarının seçilmesi amacıyla kullanılmıştır. Beyaz Gauss gürültüsü ve parazit yankı karışması içeren bir ortam tanımlanmış ve genelleştirilmiş olabilirlik oranı testi uygulanarak hedefin tesbiti için bir yeterli istatistik fonksiyonu türetilmiştir. Seğirme kümesi seçiminin menzil ve Doppler belirsizlikleri çözümüne ve parazit yankı söndürmeye etkisi araştırılmıştır. Hedefin Doppler hızının bilindiği varsayılarak, tahmin edilen diğer hedef hızlarındaki yeterli istatistik fonksiyonu değerinin en aza indirgenmesiyle Doppler belirsizliği çözümü için seğirme kümeleri araştırılmıştır. Hedef menzilinin bilindiği varsayılarak, tahmin edilen diğer menzillerdeki belirsiz rastlama sayısının en aza indirgenmesiyle menzil belirsizliği çözümü için seğirme kümeleri araştırılmıştır. Seğirme kümelerinin parazit yankı söndürme özelliği sıfır hızındaki parazit yankı söndürmesi üzerine bir kısıt fonksiyonu tanımlanmasıyla değerlendirilmiştir. Belirtilen problemler MATLAB'da genetik algoritmaları kullanılarak çözülmüştür. Seğirme kümelerinin Doppler belirsizliği çözme ve parazit yankı söndürme özellikleri arasında bir ödünleşim olduğu gözlenmiştir. İyi parazit yankı söndürmesi vıiçin küçük seğirme değerleri gerekmektedir. Menzil belirsizliği çözümü ve parazit yankı söndürmesi için maliyet fonksiyonları tanımlanarak seğirme kümelerinin performansı optimize edilmiştir. Darbe tekrarlama aralığı seğirtmesi tekniği kullanılarak iyi menzil belirsizliği çözümü ve parazit yankı söndürmesi elde edilebileceği gözlenmiştir. Son olarak, Doppler süzgeç katsayılarının ve hedef yansımalarının kuvantalanmasının etkileri iyileşme faktörünün başarım ölçütü olarak kullanılmasıyla değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT NONUNIFORM PULSE REPETITION INTERVAL OPTIMIZATION FOR PULSE DOPPLER RADARS MERCAN, Hasan MSc., Department of Electrical and Electronic Engineering Supervisor: Prof. Dr. Yalçın TANIK December 2004, 75 pages In this thesis, a method of optimization of nonuniform pulse repetition interval for pulse Doppler radars is investigated. PRI jittering technique is used for the selection of inter-pulse intervals. An environment with white Gaussian noise and clutter interference is defined and applying generalized likelihood ratio test, a sufficient statistic function for the detection of the target is derived. The effect of jitter set selection on range and Doppler ambiguity resolution and clutter rejection is investigated. Jitter sets for Doppler ambiguity resolution are investigated by the minimization of the sufficient statistic function value at other estimated target velocities. Jitter sets for range ambiguity resolution are investigated by minimization of the number of ambigous hits at other estimated ranges. The clutter rejection properties of jitter sets are evaluated by defining a constraint function on zero velocity clutter rejection. The problems stated are solved using MATLAB with genetic algorithms. It is observed that there is a trade off between Doppler ambiguity resolution and clutter rejection properties of jitter sets. Low jitter values are needed for good clutter rejection. The performance of jitter sets are optimized according to range ambiguity resolution and clutter rejection properties by defining cost functions. It is IVobserved that good range ambiguity resolution and clutter rejection can be achieved by an optimized PRI jittering technique. Finally, the effects of quantization of Doppler filter coefficients and target returns using improvement factor as the performance criterion are evaluated.