A study on abrasion resistance of concrete paving blocks
Beton parke taşlarının aşınma direnci üzerine bir çalışma
  1. Tez No: 153703
  2. Yazar: ONUR ASLANTAŞ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÖZGÜR YAMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Parke taşlan, parke taşı yol döşemesi, aşınma direnci, beyaz portland çimentosu vıı, Concrete paving block, concrete block pavement, abrasion resistance, white portland cement v
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 108
Özet
Parke taşı yol döşemesi asfalt ve beton yol döşemelerine alternatif olabilir. Parke taşı yol döşemeleri, uygun alt taban üzerine birbiri yanma aralarında ek kumu ile doldurulmak üzere belirli ek mesafeleri bırakılmış tekil parke taşlarından oluşur. Parke taşlan mekanik davranışı, üretim tekniği, yapısal dizaynı, yerleştirme tekniği ve yapısal davranışı bakımından diğer yol döşemelerinden ayrılır. Kullanılabilir bir yol döşemesi için bütün bu konuların çalışılması gerekir. Parke taşlarının mekanik davranışı ile ilgili yazın yeterli değildir. Bu çalışma beyaz Portland çimentosu ile hazırlanan farklı karışımlardan oluşturulmuş parke taşlarının performansım belirlemeyi amaçlamaktadır. Bu amaçla, farklı çimento miktarları ve su çimento oranlarında 10 karışım ve ticari bir parke taşı üreticisinin 2 karışımı test edildi. Basmç dayanımı, yarma vıdayanımı, aşınmaya karşı direnç, yoğunluk ve % su emme testleri bütün karışımlarda 7, 14, 28 günlerinde yapıldı. Sonuç olarak karışımdaki çimento miktarı, belirli bir çimento miktarı için en uygun su hacmi, üretim aletinin nasıl işletildiği ve bunlar arasındaki etldleşimin parke taşlarının mekanik özellikleri üzerinde etkili olduğu gözlenmiştir. Ayrıca aşınmaya karşı direnç testinin TS 2824' te belirtilen 16*22 devir yerine 8*22 devirde durdurulmasında hiçbir dezavantaj olmadığı da gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Concrete block pavement (CBP) can be an alternative pavement to asphalt and concrete pavements. CBP is formed from individual concrete paving blocks (CPBs) that fit next to one another on a suitable sub base leaving a specific joint space among them to be filled with jointing sand. CBP differ from other pavements according to their mechanical behavior, manufacturing technique, structural design, installation technique and structural behavior. For a serviceable pavement all of these subjects have to be studied. The literature about the mechanical behavior of CPBs is not adequate. This study aims to determine the performance of CPBs formed from different mixes prepared with a white portland cement. For this purpose, 10 mixes with different cement contents and W/C ratios and 2 mixes from a commercial CPB manufacturer were tested. The compressive strength, ivtensile splitting strength, abrasion resistance, density and % water absorption tests were performed on each mix at 7, 14, 28 days. It was concluded that, the cement content in the mix, optimum water volume for a given cement content, the way the manufacturing equipment is operated and their interaction was effective on the mechanical properties of CPBs. It was also observed that there was no handicap to stop the abrasion resistance test at 8*22 revolutions instead of 16*22 revolutions given in TS 2824.