3D face model generation
3 boyutlu yüz modeli oluşturma
- Tez No: 153711
- Danışmanlar: PROF. DR. UĞUR HALICI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: İnsan yüzü, 3B model oluşturma, kalibrasyonsuz kamera
- Yıl: 2004
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
öz 3 BOYUTLU YÜZ MODELİ OLUŞTURMA Büyükatalay, Soner Yüksek Lisans» Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Uğur Halıcı Kasım 2004, 76 sayfa Fotoğraf gerçekçiliğinde 3 boyutlu (3B) yüz modelleri oluşturma, bigisayar grafikleri ve bilgisayarla görme alanlarının her ikisini de kullanan en sıcak konulardan biridir. Bu konuda birçok uygulama geliştirilmiş olsa da ev kullanıcılarına uygun çözümler hala eksik kalmaktadır. Kullanılan tekniklerin çoğu lazer tarayıcılar, kalibre edilmiş stereo kameralar gibi pahalı ve ev kullanıcıların sahip olamayacağı donanunlar veya oldukça karmaşık yazımılımlara ihtiyaç duymaktadır. Bu tezde kalibre edilmemiş kamera fotoğrafları kullanılmsı suretiyle üç boyutlu başlangıç yüz modeli değiştirilerek yeni bir yüz modeli oluşturulmaya çalışılmıştır. 3B Başlangıç yüz modelini değiştirmek için manuel olarak işaretlenmiş özel noktalar kullanılmaktadır. Ayrıca başlangıç fotoğrafları, değiştirilmiş 3B başlangıç modelini saracak tek bir doku resmi oluşturmak için işlenmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT 3D FACE MODEL GENERATION Büyükatalay, Soner M.S., Department of Electrical and Electronics Engineering Supervisor: Prof. Dr. Uğur Halıcı November 2004, 76 pages Generation of photo-realistic 3D human face models is a hot topic in the area joining computer graphics and computer vision. Many different techniques are used for this purpose, but most of them are not feasible for home users. These techniques may use advanced hardware such as laser scanners, calibrated stereo cameras, or very sophisticated software that can be as expensive as advanced hardware. Face model generation by morpbing an initial 3D model with uncalibrated camera photographs is studied in this thesis. Manually marked feature points on photographs are used to deform initial 3D face model. Initial photographs also are processed to form a single texture image covering deformed 3D face model. Keywords : Human face, 3D model generation, uncalibrated camera, IV