Two versions of the stream cipher snow
Snow akan şifresinin iki uyarlaması
- Tez No: 153712
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MELEK YÜCEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Akan Şifre, SNOW, Yerleştirme Kutusu, Ayırt Etme Atağı, Rassallık Testleri vıı, Stream Cipher, SNOW, S-box, Distinguishing Attack, Randomness Tests
- Yıl: 2004
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
oz SNOW AKAN ŞİFRESİNİN İKİ UYARLAMASI Yılmaz, Erdem Yüksek Lisans, Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü Tez yöneticisi: Doç. Dr. Melek D. Yücel Aralık 2004, 60 sayfa P. Ekdahl ve T. Johansson tarafından 2000 ve 2002 yıllarında önerilen ve kelime odaklı akan şifrelerden olan SNOW'un iki uyarlaması ve birinci uyarlamasına yapılmış kriptanaliz atakları üzerinde çalışılmıştır. SNOW1.0 için rapor edilen bu ataklar, 2002 yılında, Hawkes ve Rose'un“tahmin et ve belirle”, Coppersmith, Halevi and Jutla'nın“ayırt etme”ataklarıdır. SNOW'un tasarımcılarının 2002'de başka bir şifre, SOBER-t32, için yaptığı yaklaşım kullanılarak, bu tezde SNOWLO'e yapılmış olan ayırt etme atağı yinelenmiştir. Fakat atak karmaşıklıklarını hesaplama yöntemleri farklı olduğundan, SNOW'un tasarımcılarının yöntemiyle bulunan değerler Coppersmith, Halevi ve Jutla'nın bulduklarından fazladır. Ayırt etme atağını mümkün kılan sonlu durum makinesindeki benzeşmeler ve bu benzeşmelerin Sonlu Durum Makinesi'ndeki işlemlerden nasıl etkilendiği araştırılmıştır. Yerleştirme kutuları Doğrusal Geri Beslemeli Kaydımalı Yazdırgaç'ın vısebep olduğu doğrusallık ve benzeşmelerin ortadan kaldırılmasında önemli bir rol oynadığı için, SNOW'un yerleştirme kutularının özellikleri, Doğrusal Yaklaşım Tablosu, Fark Dağılımı Tablosu ve Oto-korelasyon Tablosu dağılımı ölçütlerine göre incelenmiştir. Ayrıca NIST istatiksel test ortamı kullanılarak her iki algoritma için de rassallık testleri yapılmış ve test sonuçları sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT TWO VERSIONS OF THE STREAM CIPHER SNOW Yılmaz, Erdem M.Sc, Department of Electrical and Electronics Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Melek D. Yücel December 2004, 60 pages Two versions of SNOW, which are word-oriented stream ciphers proposed by P. Ekdahl and T. Johansson in 2000 and 2002, are studied together with cryptanalytic attacks on the first version. The reported attacks on SNOW1.0 are the“guess-and- determine attack's by Hawkes and Rose and the ”distinguishing attack" by Coppersmith, Halevi and Jutla in 2002. A review of the distinguishing attack on SNOW1.0 is given using the approach made by the designers of SNOW in 2002 on another cipher, SOBER-t32. However, since the calculation methods for the complexities of the attack are different, the values found with the method of the designers of SNOW are higher than the ones found by Coppersmith, Halevi and Jutla. The correlations in the finite state machine that make the distinguishing attack possible and how these correlations are affected by the operations in the finite state machine are investigated. Since the substitution boxes (S-boxes) play an important IVrole in destroying the correlation and linearity caused by Linear Feedback Shift Register, the s-boxes of the two versions of SNOW are examined for the criteria of Linear Approximation Table (LAT), Difference Distribution Table (DDT) and Auto correlation Table distributions. The randomness tests are performed using NIST statistical test suite for both of the ciphers. The results of the tests are presented.