Central business district problems in Ankara: Transformations in Kazıkiçi Bostanları
Ankara'da merkezi iş alanları problemi : Kazıkiçi Bostanları'nın dönüşümü
  1. Tez No: 153710
  2. Yazar: ASLI ÇAKAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BAYKAN GÜNAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Şehircilik ve Bölge Planlama, Urban and Regional Planning
  6. Anahtar Kelimeler: Merkezi iş Alanı, geçiş bölgesi, Ankara kent merkezi, dönüşüm v, Central Business District, transition zone, central development area, Ankara city center, transformation IV
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Şehir ve Bölge Planlama Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 161
Özet
oz ANKARA'DA MERKEZİ İŞ ALANLARI PROBLEMİ: KAZIKİÇİ BOSTANLARI'NIN DÖNÜŞÜMÜ ÇAKAN, Aslı Yüksek Lisans, Şehir ve Bölge Planlama Bölümü, Kentsel Tasarım Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Baykan Günay Kasım 2004, 147 sayfa Bu tezde, 1970'lerden itibaren“merkez gelişim alanı”olarak planlanan Kazıkiçi Bostanları'nın dönüşüm sürecindeki problemler Ankara merkez problematiği doğrultusunda araştırılmaktadır. Geçiş bölgesi özelliği gösteren Kazıkiçi Bostanları için üç Nazım planda yeni Merkezi iş Alanı olması için karar alınmış ve bir imar planı hazırlanmıştır. Ancak 1970'lerden başlayarak alan kendi iç dinamikleri doğrultusunda gelişimini sürdürmüştür. Bu tezde ilk önce, MİA'yla ilgili teoriler incelenmektedir. Daha sonra, Ankara kent merkezinin ve Kazıkiçi Bostanlan'nın genel özellikleri ve Kazıkiçi Bostanları'nın MlA dönüşümü doğrultusunda yapılan müdahaleler tartışılmaktadır. Finalde Kazıkiçi Bostanları ve mevcut durumu, geçiş bölgesi karakteri ve MİA dönüşümü yönünde ortaya koyduğu tehditler ve fırsatlar doğrultusunda değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT CENTRAL BUSINESS DISTRICT PROBLEMS IN ANKARA: TRANSFORMATIONS IN KAZIKİÇİ BOSTANLARI ÇAKAN, Ash M.S., Department of City and Regional Planning in Urban Design Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Baykan Günay November 2004, 147 pages This thesis examine the problems in the transformation process of Kazıkiçi Bostanları, which was planned as a“central development area”after 1970's, in terms of the Ankara city center problematic. For Kazıkiçi Bostanları, which shows the transition zone character, decisions were taken by three Master Plans to be new Central Business District and for the application a Development plan was prepared. But starting from the 1970's the area has been going on its development according to its inner dynamics. In this thesis, first, theories about CBD are analyzed. Then, general characteristics of Ankara city center and Kazıkiçi Bostanları and interventions to Kazıkiçi Bostanları in respect to the CBD transformations are discussed. Finally, Kazikiçi Bostanları and its current situation in terms of transition zone characteristics, and threats and opportunities concerning the CBD transformation are evaluated.