Reroute sequence planning in multiprotocol label switching networks
Çoklu protokol etiket anahtarlama ağlarında yeniden yönlendirme sırası planlama problemi
- Tez No: 153714
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. CÜNEYT BAZLAMAÇCI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Traffic Engineering, Rerouting, Sequence Planning, MPLS, Label Switched Paths
- Yıl: 2004
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 71
Özet
oz ÇOKLU PROTOKOL ETİKET ANAHTARLAMA AĞLARINDA YENİDEN YÖNLENDİRME SIRASI PLANLAMA PROBLEMİ Özbilgin, İzzet Gökhan Yüksek Lisans Tezi, Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Yrd. Doç. Dr. Cüneyt F. Bazlamaçcı Aralık 2004, 57 sayfa İnternet'in büyümesi İP ağlarmın daha verimli düzenlenmesine olanak sağlayan yeni protokollerin geliştirilmesine neden olmuştur. Bunlardan biri olan Çoklu Protokol Etiket Anahtarlama (ÇPES), omurga ağlanndaki İP verilerin etiket anahtarlama üzerinden yön bulma yöntemine göre yönlendirilmesine olanak sağlar. ÇPES ağlarında Etiket Anahtarlanmış Yol (EAY)Tarm yeniden yönlendirilmesi, ağda daha etkin bir kaynak kullanımı sağlamak için gerekli olabilecektir. Bu durumda, EAYTerin trafik kesintisi oluşturmadan birer birer yapılandırılmasını sağlayacak bir sıranın bulunması söz konusu olacaktır. EAYTer için bahsi geçen bu yeniden yönlendirme sırası planlama problemi NP-zorluktadır. Önceki çalışmalarda, uygun yeniden yönlendirme sıralarının bulunması şartlan incelenmiştir ve problemin çözümü için algoritmalar tanımlanmış, fakat gerçek yaşamda ağ içerisindeki yönlendirici ve EAYTerin çok fazla oluşundan dolayı problemin hesaplanabilirliğinin zorluğu gösterilmiştir. Bu çalışmada, EAYTerin yemden yönlendirme sırası planlama problemi ele alınmış ve uygun bir çözüm olmadığı durumlar için alternatif çözüm yollan sunulmuştur. Sıra planlaması sırasında kapasite aşımı olması durumunda ileri evrede kullanılacak bir araç tanıtılmıştır. Aynca yeniden yönlendirme işleminde, ağ trafiğinde kesilme veya azaltmaya izin verererek EAYTerin yeniden yapılandınlmasmı sağlayacak bir algoritma vısunulmuştur. Anahtar Kelimeler : Trafik Mühendisliği, Yeniden Yönlendirme, Sıra Planlaması, MPLS, Etiket Anahtarlanmış Yol vıı
Özet (Çeviri)
ABSTRACT REROUTE SEQUENCE PLANNING IN MULTIPROTOCOL LABEL SWITCHING NETWORKS Özbilgin, İzzet Gökhan M.S., Department of Electrical and Electronics Engineering Supervisor: Asst. Prof. Dr. Cüneyt F. Bazlamaçcı December 2004, 57 pages The growth of the Internet has caused the development of new protocols that enable IP networks to be engineered efficiently. One such protocol, Multiprotocol Label Switching (MPLS) enables IP datagrams in backbone networks to be forwarded based on the label switching forwarding paradigm. In MPLS networks, rerouting of Label Switching Paths (LSPs) can be needed in order to attain a better resource utilization in the network. In this case, a sequence of LSPs has to be found for their one by one reconfiguration without service interruption, involving the constraint that the link capacities should not be violated at any time during the rerouting process. This reroute sequence planning problem for LSPs is NP-complete. In previous works, the conditions of existence of any feasible reroute sequence are examined and algorithms are described for solving the problem, but it was shown that the problem is computationally hard in real- world situations because of the large amount of routers and LSPs in the network. In this work, we deal with the problem of reroute sequence planning problem of LSPs and present alternative solutions for the case when there is no feasible solution. We introduce a tool for the post processing phase when a capacity violation is occurred during the sequence planning. We present an algorithm trying to reconfigure LSPs while allowing some interruption or degradation of traffic during the rerouting process. IV