Release and characterization of beta-galactosidase from Lactobacillus plantarum
Lactobacillus plantarum'dan beta-galactosidase salgılaması ve karakterizasyonu
- Tez No: 153715
- Danışmanlar: DOÇ. DR. CANDAN GÜRAKAN, YRD. DOÇ. AYŞEGÜL ÇETİN GÖZEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoteknoloji, Biotechnology
- Anahtar Kelimeler: P-galactosidaz, ONPG, sonikasyon, lactoz, L. plantarum vn, P-galactosidase, ONPG, sonication, lactose, L. plantarum
- Yıl: 2004
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoteknoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 141
Özet
öz LACTOBACILLUS PLANTARUM'DAN BETA-GALAKTOSİDAZIN SALGILANMASI VE KARAKTERİZASYONU Kara, Fırat Yüksek Lisans, Biyoteknoloji Bölümü Tez Yöneticisi : Doç. Dr. Candan Gürakan Ortak Tez Yöneticisi : Y. Doç. Ayşegül Çetin Gözen Aralık 2004, 122 sayfa P-galaktosidaz enzinıi (E.C.3.2.1.23), sütte ve süt ürünlerinde laktozun tüketilmesinde süt endüstrisinde kullanılmaktadır. Bu çalışmada, P-galaktosidazm sonikasyon yöntemiyle salgılanmasında L. plantarum NCMB 1193, L. plantarum DSM 20246 ve L. plantarum E08 suşları kullanılmıştır. Bu üç organizmanın da enzim aktivitesinin en yüksek olduğu yer geç- lögaritmik büyüme fazına ya da erken durgun faza denk geldiği bulunmuştur. Hücre parçalama yöntemi olan sonikasyon, P-galaktosidazm salgılanması için kullanıldı. Aynı zamanda, her bir suş için sonikasyon zamanın optimizasyonu gerçekleştirildi. Enzimin aktivitesinin en yüksek değerleri 210 saniye ve 270 saniye sonikasyon süreleri arasında bulundu. Buna ek olarak sonikasyonun, L.planiarum NCMB 1193 susunun yaşayan hücre sayısını önemli bir miktarda azaltmadığı bulundu. Ayrıca, sonikasyon yöntemiyle elde edilen sonuçlarla karşılaştırmak üzere sıvı nitrojen hücre parçalama yöntemi kullanıldı. VISonike edilmiş Lplantanrum NCIMB 11 93' ün hücre içermeyen özütü, 0- galacktosidazm karakterizasyonu için kullamldı. p-galaktosidazm optimum pH değeri 7.2 olarak ve optimum sıcaklığı da 35°C-40°C arasında bulundu. Lineweaver- Burk grafiği çizilerek, Km ve Vraax değerleri sırasıyla 3.47 mM ve 1.721 (umol / dakika mg hücre içermeyen özütteki protein miktan) olarak bulundu. Eadie-Hofstee grafiği çizilerek, Km ve Vmax değerleri sırasıyla 4.064 mM ve 1.863 (umol / dakika mg hücre içermeyen özütteki protein miktan) olarak bulundu P-galaktosidaz molekülündeki ligand bağlanma yerinin sayısı 1.03 olarak bulundu. Bu enzim üzerindeki ligand bağlanma yerlerinin sayısının bir olduğu anlamına gelmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT RELEASE AND CHARACTERIZATION OF BETA-GALACTOSIDASE FROM LACTOBACILLUS PLANTARUM Kara, Fırat M.S., Department of Biotechnology Supervisor : Assoc. Prof. Dr. Candan Gürakan Co-Supervisor : Asst. Prof. Ayşegül Çetin Gözen December 2004, 122 pages The enzyme, P-galactosidase (E.C.3.2.1.23) has been used for dairy industry for removing lactose from milk and milk by-products. In this study, three strains namely L. plantarum NCIMB 1193, L. plantarum DSM 20246 and L plantarum E081 were used for p-galactosidase release by sonication method. The peak of the total enzyme activity was found to be corresponding to late logarithmic or early stationary phase of all strains. As a disruption method sonication was used for the release of p-galactosidase. Meanwhile, the sonication time was optimized for each strain. The peak of the enzyme activity was observed between 210 seconds and 270 seconds of sonication period. It was also found that sonication did not decrease the viability of Lplantarum NCIMB 1193 significantly. Liquid nitrogen cell disruption method was also used to compare the results with those obtained by sonication method. IVFor characterization P-galactosidase, cell-free crude extract of sonicated cell culture of L.plantanrum NCIMB 1193 was used. Optimum pH found as 7.2, and optimum temperature range was found between between 35° C to 40° C. Km and Vmax values were found as 3.47 mM and 1.721 (umol / min per mg cell-free crude extract) respectively from Lineweaver-Burk plot. Km and Vraax values were found as 4.064 mM and 1.863 (umol / min per mg cell-free crude extract) respectively from Eadie- Hofstee plot. The number of ligand binding- sites (napP) on a molecule of 0- galactosidase was found as 1.03 which indicates that the number of ligand binding sites on the enzyme is one.