Internet based seismic vulnerability assessment software development for R/C buildings
Betonarme yapıları sismik açıdan internet tabanlı değerlendirme programı
  1. Tez No: 153719
  2. Yazar: BARIŞ YALIM
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. AHMET TÜRER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Deprem, sismik hasar görebilirlik, internet tabanlı program geliştirme, Düzce depremi vıı, Earthquake, seismic vulnerability, internet-based, software development, Düzce earthquake
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 178
Özet
oz BETONARME YAPILARI SİSMİK AÇIDAN INTERNET TABANLI DEĞERLENDİRME PROGRAMI YALIM, Barış Yüksek Lisans, İnşaat Mühendisliği Bölümü Tez Danışmanı: Yard. Doc. Dr. Ahmet Türer Aralık 2004, 162 sayfa Betonarme binaların yapısal ve sismik açıdan zayıflık değerlendirmesi, birçok yaşam ve mülk kaybına yol açan 17 Ağustos 1999 depreminden sonra Türkiye'de ve yurtdışında birçok araştırmacı tarafından ilgi odağı haline gelmiştir. İstanbul- Marmara bölgesinde yıkıcı bir deprem beklentisi, varolan binaların inşaat kalitesi ve böyle bir depreme karşı dayanımları konusunda birçok soruyu gündeme getirmektedir. Hali hazırdaki binaların sismik hasargörebilirlik değerlendirmesi, girdi hazırlanma, modelleme ve analiz sonuçlarının işlenmesi açısından zaman harcanması gereken bir konudur. Bu çalışmanın amacı, internet kullanıcılarının kendi binalarıyla ilgili bilgilere dayanarak, modelleme-analiz-raporlama aşamalarından oluşan akıllı programlama sayesinde varolan betonarme binaların internet üzerinden otomatik olarak sismik hasargörebilirlik değerlendirmesini yapmaktır. İnternet tabanlı değerlendirme programı iki zorluk derecesinde hazırlanmıştır: (a) detaylı aşama, bu çalışma kapsamında geliştirilen lineer yapısal analiz programını kullanarak binaların sismik açıdan değerlendirilmesini hedeflemektedir; (b) basitleştirilmiş aşamanın amacı ise internet kullanabilen bir kişinin kolayca cevaplayabileceği, genel bina bilgilerine dayanan bina sismik değerlendirme indeksi üretmektir. Detaylı değerlendirme programı internet kullanıcısı ile program arasında kullanımı kolay, bilgi girdisini, veritabanı işletmesini ve betonarme binaların internet üzerinden değerlendirilmesini sağlayacak bir arayüz içermektedir. Türkiye'nin heryerinden vıbirçok internet kullanıcısı tarafından girilen bina bilgileri geniş çaplı bina veritabanı oluşmasını da imkan verecektir. 17 Ağustos 1999 Kocaeli ve 12 Kasım 1999 Düzce depremleri sonrası Türkiye Bilimsel ve Teknik Araştırma Kurumu (TÜBÎTAK) ve Yapı Mekaniği Araştırma Ünitesi (YMAÜ) ortak çalışmaları sonucunda elde edilen Düzce hasar verileri arasından seçilen 36 bina analiz edilerek, hesaplanan indekslerden binaların gelecek depremlerdeki hasar seviyeleri belirlenmeye çalışılmıştır. Bu araştırma Bilimsel Araştırma Programı (BAP 2003-03-03-03), NATO-SfP 977231 ve TÜBİTAK İÇTAG-I574 projeleri tarafından desteklenmektedir. Araştırmanın sağlayacağı katkılar şunlardır: a) herhangi bir ortalama internet kullanıcısının faydalanabileceği internet üzerinden bina analiz/değerlendirme programı, b) çeşitli internet kullanıcıları tarafından girilen betonarme yapı veri bankasının oluşturulması.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT INTERNET BASED SEISMIC VULNERABILITY ASSESSMENT SOFTWARE DEVELOPMENT FOR R/C BUILDINGS YALIM, Bans M.Sc, Department of Civil Engineering Thesis Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Ahmet Türer December 2004, 162 pages Structural evaluation and seismic vulnerability assessment of Reinforced Concrete (R/C) buildings have especially become the focus of many researches in Turkey and abroad especially after the August 17, 1999 earthquake causing major life and property losses. A devastating earthquake being expected in Istanbul- Marmara region raises many questions on how well the existing buildings are constructed and whether they can stand a major earthquake. Evaluation of existing buildings for seismic vulnerability requires time consuming input preparation (pre processing), modelling, and post processing of analysis results. The objective of the study is to perform automated seismic vulnerability assessment of existing R/C buildings automatically over the internet by asking internet users to enter their building related data, and streamlining the modelling-analysis-reporting phases by intelligent programming. The internet based assessment tool is prepared for two levels of complexity: (a) the detailed level targets to carry out seismic evaluation of the buildings using a linear structural analysis software developed for this study; (b) the simplified level produces seismic evaluation index for buildings, based on simple and easy to enter general building information which can be entered by any person capable of using an internet browser. Detailed level evaluation program includes a user friendly interface between the internet user and analysis software, which will enable data entry, database management, and online evaluation/reporting of R/C IVbuildings. Building data entered by numerous users over the internet will also enable formation of an extensive database of buildings located all around Turkey. 36 buildings from Düzce damage database, generated by the cooperation of Scientific and Research Council of Turkey (TÜBİTAK) and Structural Engineering Research Unit (SERU) after the 17 August 1999 Kocaeli and the 12 November 1999 Düzce earthquakes, are used in the analyses to identify relationship between calculated indices and observed damage levels of buildings, which will enable prediction of building damage levels for future earthquakes. The research is funded by Science Research Program (BAP 2003-03-03-03), NATO-SfP 977231, and TÜBİTAK ICTAG-I574 projects. The contribution of the research is composed of a) online building index - performance analysis/evaluation software which might be used by any average internet user, b) an ever-growing R/C building database entered by various internet users.