Coastal scenic assesment using fuzzy logic approach
Kıyı alanlarının görsel özelliklerinin değerlendirilmesinde bulanık mantık yöntemi yaklaşımı
- Tez No: 153720
- Danışmanlar: PROF. DR. AYŞEN ERGİN, DR. ENGİN KARAESMEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Kıyı, Görsellik, Bulanık Mantık, Değerlendirme, Halkın Algılaması, Coastal, Scenic, Assessment, Fuzzy Logic, Public Perception IV
- Yıl: 2004
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 173
Özet
oz KIYI ALANLARININ GÖRSEL ÖZELLİKLERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİNDE BULANIK MANTIK YÖNTEMİ YAKLAŞIMI Karakaya, Selami Tansel Yüksek Lisans, İnşaat Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi : Prof. Dr. Ayşen Ergin Ortak Tez Yöneticisi: Dr. Engin Karaesmen Kasım 2004, 164 sayfa Bu çalışma, insan-çevre kültürünün temel taşlarından biri olan kıyı alanlarının manzara açısından değerlendirilmesini incelemiştir. Manzara doğal bir kaynaktır, yöneticiler ve yetkililer kıyı alanlarının korunup saklanması için, bu doğal kaynakların objektiv ve sayısal bir şekilde incelenmesine ihtiyaç duymaktadır. Bu çalışma bulanık mantık matematiği ve halkın algılamasının incelenmesi yollarıyla kıyı alanları değerlendirmelerini objektiv ve sayısal yapmaya çalışmaktadır. Bu çalışma sürecinde geliştirilen matamatik model ile seçilmiş 33 kıyı alam değerlendirilmiş ve smıflandırılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT COASTAL SCENIC ASSESMENT USING FUZZY LOGIC APPROACH Karakaya, Selami Tansel Ms., Department of Civil Engineering Supervisor : Prof. Dr. Ayşen Ergin Co-Supervisor: Dr. Engin Karaesmen November 2004, 164 pages This thesis analyzes the coastal landscape evaluation that is strongly rooted in the man-environment tradition. Scenery is a natural resource and managers need to attempt the evaluation of scenic resources in an objective and quantitative way that can be utilized mainly in landscape preservation and protection. The thesis will try to find an objective way in evaluation of the coastal scenery by using fuzzy logic mathematics and public perception studies. Using mathematical model developed within the frame work of the present study the selected 22 sites in Turkey were evaluated and then classified.