A case study on the stability of berm type coastal defense structures
Basamak tip kıyı koruma yapılarının denge durumlarının uygulamalı araştırılması
- Tez No: 153732
- Danışmanlar: DOÇ.DR. AHMET CEVDET YALÇINER, PROF.DR. AYŞEN ERGİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Taş Dolgu Dalgakıran, Hasar, Denge, Basamak, Anroşman vıı, Rubble-mound Breakvvater, Damage, Stabiiity, Berm, Armor Stone v
- Yıl: 2004
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 117
Özet
ÖZ BASAMAK TİP KIYI KORUMA YAPILARININ DENGE DURUMLARININ UYGULAMALI ARAŞTIRILMASI Fışkın, Gökçe Yüksek Lisans, İnşaat Mühendisliği Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Ayşen Ergin Yardımcı Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Ahmet Cevdet Yalçıner Aralık 2004, 99 sayfa Kıyı alanlarının sunduğu kaynaklar ve faydaların elde edilebilirliği konusunda kıyı koruma yapıları birincil öneme sahiptir. Ancak kıyı koruma yapılarının inşaatı büyük bir yatırımı gerektirmektedir. Bu nedenle bu yapıların yıkılmasını önlemek için tasarım sürecinde model deneylen yapılmalıdır. Bu çalışmada denge, güvenlik ve kullanılabilirlik gereksinimleri göz önüne alınarak Doğu Karadeniz Sahil Yolu Projesi model deneyleriyle test edilmiştir. 5 farklı basamak tipi taş dolgu dalgakıran modeli 1/31.08 ölçeğiyle inşa edilmiş ve bu modeller kınlan ve kırılmayan dalga etkileri altında test edilmiştir. Deneyler, Orta Doğu Teknik Üniversitesi, İnşaat Mühendisliği Bölümü, Kıyı ve Liman Mühendisliği Laboratuvarı'nda gerçekleştirilmiştir. Tasarım parametrelerinin kıyı koruma yapısının dayanım ve faydalanılabilirlik özellikleri üzerindeki etkisini inceleyebilmek için, modeller farklı basamak genişlikleri ve taş büyüklükleri ile inşa edilmiş ve test edilmiştir. viMinimum artan hasar değerleri 15 metre basamak genişliğine sahip kesit üzerinde gözlenmiştir. Su sıçrama ve tırmanma değerlen de bu kesit için belirgin değildir. Test sonuçları Van der Meer yaklaşımıyla tutarlılık göstermiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT A CASE STUDY ©N THE STÂBILITY OF BERM TYPE COASTAL DEFENSE STRUCTURES Fışkın, Gökçe M.Sc., Department of Civil Engineering Supervisor: Prof. Dr. Ayşen Ergin Co-Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Ahmet Cevdet Yalçıner December 2004, 99 pages Coastai defense structures have primary importance from obtainabilty of resources and benefits served by the coastal regions point of view. Hovvever, the construction of coastal defense structures demand a high amount of investment. Therefore, in order to reduce the risk of collapse of these structures, model studies should be carried during the design process. in this study, model investigations were carried out on Eastern Black Sea Highway Project regarding the serviceability and damage thus stability parameters. 5 different modeîs were constructed as berm type rubble-mound breakvvaters using Van Der Meer's approach and berm design guidelines, with a scale of 1/31.08 and they vvere tested both for breaking and non-breaking waves. The experiments took place in the Coastal and Harbor Engineering Laboratory of the Middle East Technical University, Civil Engineering Department. ivThe models were constructed and tested with different berm widths and armor stone sizes forming the back armor layer in order to examine the effect of these design parameters on the stability and serviceability of the coastal defense structure to obtain the optimum alternative cross-section. Cumulative damage was minimum for the cross-section constructed with berm width 15 m assigning the width of the prototype. Water spray and run-up values were also not significant. The test results were confirming with Van Der Meer design approach.