Privacy and segregation as a basis for analyzing and modelling the urban space composition of The Libyan traditional city (case study: The city of Ghadames)
Geleneksel Libya kentinin mekânsal örgüsünün çözümlenmesi ve modellenmesi için mahremiyet ve ayrım temelli bir araştırma (örnek çalışma: Ghadames kenti)
  1. Tez No: 153731
  2. Yazar: FARAJ EL AGOURI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BAYKAN GÜNAY
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Şehircilik ve Bölge Planlama, Urban and Regional Planning
  6. Anahtar Kelimeler: Mahremiyet, Düzenleme, Mekânın Grameri, Görsellik Analizi, Geleneksel Kentler vii, Privacy Regulation, Space Syntax, Visibility analysis, Traditional Cities
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Şehir ve Bölge Planlama Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 322
Özet
ÖZ GELENEKSEL LİBYA KENTİNİN MEKÂNSAL ÖRGÜSÜNÜN ÇÖZÜMLENMESİ VE MODELLENMESİ İÇİN MAHREMİYET VE AYRIM TEMELLİ BİR ARAŞTIRMA ÖRNEK ÇALIŞMA: GHADAMES KENTİ Faraj Abubaker El-Agouri Ph.D., Şehir ve Bölge Planlaması Bölümü Danışman: Doç. Dr. Baykan Günay Ekim, 296 Sayfa Bu çalışma, farklı etnik toplulukların ayrı yerlerde yaşadığı duvarlarla çevrili Ghadames kenti içindeki mekânsal ve görsel mahremiyeti incelemektedir. Mahremiyet kavramının kavramsal ve kuramsal çerçevesi sınanmış ve bireylerin özel yaşamlarının daha nitelikli kılınması için gerekli değerler tartışılmıştır. Mahremiyetin karmaşık yapılan ve bunların düzenleri, kentte yaşayan toplulukların ürettiği fiziksel çevrelere ilişkin mekânsal-kültürel bilgiler ve ilgili kuramlar açısından incelenmiştir. Mekânın grameri (space syntax) ve eşgörsellik eğrilerine (isovist field) ilişkin çözümlemeler bütünleşik yöntemler olarak uygulanmıştır. Çalışma bu yaklaşımın kullanılabilirliğini ve uygulanabilirliğini göstermekte ve kentte yaşayanlarla ziyaretçilerin mahremiyeti nasıl algıladıklarına ilişkin tanımlar ve yorumlar getirmektedir. Tez üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölüm mahremiyetin tanımlarına, işlevlerine, düzenleyici mekanizmalarına ilişkin çalışmaları kültür bağlamında özetlemekte, özel ve kamusal alanlar arasındaki arayüzleri tanımlamaktadır, ikinci bölümde mekânın gramerine ve eşgörsellik eğrilerinin grafik çözümlemelerine ilişkin kavramlar vitanıtılmaktadır. Ghadames'e ilişkin alan araştırması ve gözlemler de bu bölümde yer almakta, kent sakinlerinin yaşam biçimleri verilmekte, ve kentsel mekânları işlev, cinsiyet ve kullanıcı açısından nasıl tanımladıkları betimlenmektedir. Üçüncü bölümde ise gramer ve görsel dil açısından tüm kentin mekânsal yapısı analiz edilmekte ve kentte varolan dokuz etnik topluluğun kentle ilişkileri, ya da yalıtılmışlıkları irdelenmektedir. Özetle, fiziksel çevrenin mahremiyeti düzenlemek için nasıl kurgulandığı hem nicel olarak hem de kültür bağlamında incelenmiştir. Bu doğrultuda kent ölçeğinde mahremiyeti kolaylaştıran ya da engelleyen düzenekler ile kullanıcıların kendi mahremiyetlerini düzenlemek için geliştirdikleri fiziksel öğeler belirlenmiştir. Bu öğeler alanın özelliklerinden ya da yapılan engellemelerden oluşmaktadır. Kentin oluşturulmasında kullanılan yapay ve doğal öğeler algısal olarak biçim, boyut, yönlenme ve çevresel koşulların değiştirilmesi ile mahremiyeti sağlamaktadır. Duvarlar, perdeler, çeşitli nesneler ve simgeler ise hem fiziksel hem de simgesel olarak mahremiyetin gerektirdiği koşullan düzenlemektedirler.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PRIVACY AND SEGREGATION AS A BASIS FOR ANALYZING AND MODELLING THE URBAN SPACE COMPOSITION OF THE LIBYAN TRADITIONAL CITY CASE STUDY: THE CITY OF GHADAMES Faraj Abubaker El-Agouri Ph.D., Department of City and Regional Planning Supervisor: Asoc. Dr. Baykan Gunay October, 296 pages The study examines the spatial and visual privacy in different areas within the walled city of Ghadames, where different ethnic communities live in distinct localities. Conceptual and theoretical notions of privacy are tested, whose ultimate value is further refinement of privacy regulation conceptually and operationally. Complexities of privacy as a concept and its regulation are clarified through theory and extracted spatio-cultural information about physical settings created by these communities. The space syntax and isovist field analysis are applied as an integrated methodology. The study demonstrates usefulness and adaptability of this integrated approach, which provides a fairly definitive interpretation (i.e. understanding) of physical settings of the city that residents as well as visitors perceive as regulating privacy, and where privacy fits into the user's perception. The structure of the thesis can be understood as consisting of three parts. Part one includes literature about privacy definition, functions, regulating mechanisms, IVframework within the context of culture as well as the interface between private and public spaces. Second part introduces theory of space syntax and concept of visibility graph analysis (Isovist field). It also introduces the case study of Ghadames, field survey and observations. It illuminates the inhabitants' lifestyle, and show how they label spaces by function, gender and user identity. Part three analyses syntactically and visually the spatial structures for the whole walled city as well as the nine selected ethnic communities as embedded within the city and in isolation. In brief, this study attempts to observe and quantify physical settings as privacy regulation mechanisms that operate within context of culture. Mechanisms are the physical elements that facilitate or impede privacy regulation in the city and/or enable users themselves to regulate privacy through their own locales. The elements are composed of field characteristics and barriers. Field characteristics regulate privacy by perceptually altering the physical context through shape, size, orientation, and environmental conditions. Barriers regulate privacy physically and symbolically through walls, screens, objects, and symbols.