Stokastik görev zamanlı dengelenmiş U tipi montaj hatlarının etkinliği'nin arttırılması için simülasyon modelleri
Simulation models for increasing the efficiency of balanced U-shaped assembly lines with stochastic task times
- Tez No: 153733
- Danışmanlar: PROF.DR. HADİ GÖKÇEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
- Anahtar Kelimeler: U Tipi Montaj Hatları, Stokastik Görev Süreleri, Simülasyon, Hat Etkinliği, Maliyet Bazlı Yaklaşım, U-Shaped Assembly Lines, Stochastic Task Times, Simulation, Line Effıciency, Cost-Based Approach
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 135
Özet
i ÖZET Yüksek Lisans Tezi STOKASTİK GÖREV ZAMANLI DENGELENMİŞ U TİPİ MONTAJ HATLARININ ETKİNLİĞİNİN ARTTIRILMASI İÇİN SİMÜLASYON MODELLERİ Levka TANACI Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Endüstri Mühendisliği Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Hadi GÖKÇEN 2004, 126 Sayfa Jüri: Prof. Dr. Hadi GÖKÇEN Prof. Dr. Ahmet PEKER Yrd. Doç. Dr. Orhan ENGİN Tam Zamanında Üretim sisteminin uygulanması için gerekli faktörlerden biri olarak ortaya çıkan U tipi montaj hattı uygulamaları, son dönemlerde giderek yaygınlaşmaktadır. Düz montaj hatlarına alternatif olarak uygulanan U tipi montaj hatları birçok açıdan düz hatlara göre daha iyi ve etkin sonuçlar vermektedir. U tipi montaj hatları ile ilgili ilk çalışma 1994'te yapılmıştır. O tarihten bugüne kadar U tipi montaj hatlarında tek ve karışık modelli, deterministik ve stokastik görev süreleri dikkate alınarak bazı dengeleme yöntemleri geliştirilmiştir. Ancak dengeleme sonrası hattın etkinliğini arttırmaya yönelik bir çalışma henüz yapılmamıştır. Bu çalışmada stokastik görev zamanlı dengelenmiş U tipi montaj hatlarının denge sonrası etkinliğini arttırmaya yönelik iki simüîasyon modeli geliştirilmiştir. Birinci modelde, herhangi bir istasyonda çevrim zamanı aşıldığında, birime ait kalan görevler, öncelik ilişkilerinin izin verdiği ölçüde, mümkün olduğu kadar hattaki istasyonlarda tamamlanmaktadır. Hatta yapılamayan görevler ise bir operatör tarafından yürütülen hat dışı istasyonda tamamlanmaktadır.İkinci modelde, U tipi montaj hattının çıkış tarafındaki istasyonlar arasında bir birim ara stok bulundurulmaktadır. Herhangi bir istasyonda çevrim zamanı aşıldığında, birim tamamlanmak üzere hat dışı istasyona gönderilmektedir. Bu arada, istasyon yeni bir birim üretene kadar takip eden istasyonun bir çevrim zamanı boyunca boş beklemesini önlemek amacıyla, istasyonlar arasındaki stoktan bir birim gönderilmektedir. Hat dışı istasyonda tamamlanan birim ise aynı stok alanına gönderilmektedir. Her iki model, esneklik oranı düşük ve yüksek iki farklı problem için çalıştırılmıştır. Her iki yöntem için birer maliyet modeli geliştirilmiştir. Maliyet modellerine göre, yöntemler analiz edilmiştir.
Özet (Çeviri)
İİİ ABSTRACT MSc Thesis SIMULATION MODELS FORINCREASÎNG THE EFFîCIENCY OF BALANCED U-SHAPED ASSEMBLY LINES WITH STOCHASTIC TASK TIMES Levka TANACI Selçuk University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Industrial Engineering Supervisor: Prof. Dr. Hadi GÖKÇEN 2004, 126Pages Jury: Prof. Dr. Hadi GÖKÇEN Prof. Dr. Ahmet PEKER Asisi. Prof. Dr. Orhan ENGİN U-shaped assembly line applications which arised as a factor of obligation to Just în Time System has become more popular in recent years. U-shaped assembly lines that is applied as an alternative for serial assembly lines, provide better and more effective results with respect to many aspect. First study about U-shaped assembly lines was made in 1994. Up to date, some balancing procedures for single and mixed-model with determinisîic and stochastic task times in U-shaped assembly lines, have been developed. But any model for increasing the efficiency of balanced U-shaped assembly lines hasn't been developed yet. in this thesis, two simuîation models for increasing the efficîency of balanced U-shaped assembly lines with stochastic task times are developed. in the first model, when cycle time is exceeded in any workstaîion, the remaining tasks of the unit are completed as far as possible in the stations on the line with respect to the precedence relations. The tasks which can't be done on the line are completed on the off-line station which is carried out with öne operatör.iv Second model is based on using öne piece of buffer between the stations in the exit side of U-shaped assembly line. When cycle time is exceeded in any workstation, the unit is taken to the off-line station. At the same time, öne unit is pulled from the buffer storage that is placed between the sations in order to prevent idle waiting of the following sîation along a cycle time until the previous station produces a new unit. The fınished unit on off-line station is added to the same buffer storage. Both models are applied to two different problems öne of which has a low flexibility ratio and the other high. A cost model for both models is developed. According to the cost models, the methodologies are analysed.