Konya ana tahliye kanalında ağır metal kirliliğinin ICP-AES tekniği ile incelenmesi
Investigation of heavy metal pollution in Konya main discharge channel with ICP-AES technique
- Tez No: 153738
- Danışmanlar: PROF.DR. MEHMET EMİN AYDIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
- Anahtar Kelimeler: Ağır metal, ICP-AES, Mikrodalga, Sediment, Heavy metal, ICP-AES, Microwave digestion, Sediment
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 65
Özet
ÖZET YÜKSEK LİSANS TEZİ KONYA ANA TAHLİYE KANALINDA AĞIR METAL KİRLİLİĞİNİN ICP-AES TEKNİĞİ İLE İNCELENMESİ Süheyla YILDIZ Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Mehmet Emin AYDIN 2004, 57 Sayfa Jüri: Prof. Dr. Mehmet Emin AYDIN Prof. Dr. Kemal GÜR Prof. Dr. Erol PEHLİVAN Bu çalışmada, Konya Ana Tahliye Kanalı ağır metal kirliliğini tespit etmek için ilk önce, numune alınacak üç farklı istasyon tespit edilmiştir. Bu istasyonlar; 1 nolu pompa, 2 nolu pompa ve Gölyazı Köprüsü Tuz Gölü Girişi olarak belirlenmiştir. Bu istasyonlardan belirli zaman aralıklarında su ve sediment numuneleri alınmıştır. Bunun yanısıra ağır metal kirliliğini tespit etmek için Tuz Gölü'nden de su ve tuz numuneleri alınarak analiz edilmiştir. Sediment numunelerindeki toplam ağır metal miktarını belirlemek amacıyla, numunelerin parçalanmasında, HNÛ3, HC1 ve HF karışımı ve mikrodalga tekniği kullanılmıştır. Atıksu, tuz ve sediment numunelerindeki toplam ağır metal oranlan ICP-AES cihazı kullanılarak tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
II ABSTRACT MASTER THESIS INVESTIGATION OF HEAVY METAL POLLUTION IN KONYA MAIN DISCHARGE CHANNEL WITH ICP-AES TECHNIQUE Süheyla YILDIZ Selçuk University Graduate School of Natural and Applied Science Department of Environmental Engineering Supervisor: Prof. Dr. Mehmet Emin AYDIN 2004, page:57 Jury: Prof. Dr. Mehmet Emin AYDIN Prof. Dr. Kemal GÜR Prof. Dr. Erol PEHLİVAN In this study, for evaluating the ratio of heavy metal contamination in Konya Main Discharge Channel, three different stations have been established, firstly. The stations are first channel pomp, second channel pomp and Gölyazı Bridge in Tuz Lake enterance. At periodic time (monthly) water and sediment samples have been taken from these stations. Besides, evaluating the heavy metals, water and salt samples taken from Tuz Lake, have been analysed. The determination of total heavy metal contents in sediment samples, in sample digestion, HNO3, HC1, HF mixture and microwave digestion technique was used. Heavy metal content of wastewater, sediment and salt samples were measured by ICP-AES instrument.