Kentli varsılların varoş ve yoksulluk algıları ve mekansal ayrımlaşma ilişkisi, Adana örneği
The perceptions of the better-off people about poverty and the varoş and relations with spatial segregation, the case of Adana
- Tez No: 153739
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. RAHMİ ERDEM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Şehircilik ve Bölge Planlama, Urban and Regional Planning
- Anahtar Kelimeler: Varsıl, Yoksulluk, Algı, Mekansal Ayrımlaşma, Adana, Better-Off People, Poverty, The Varoş, Spatial Segregation, Adana
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Şehir ve Bölge Planlama Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 197
Özet
Kentlerin hızlı bir şekilde kalabalıklaşması ve ardından yaşam koşullarındaki gerileme, mekanda sosyal sınıfların ayrışmasına yol açabilmektedir. Günümüzde gelir grupları arasında gelirden aldıkları pay bakımından önce ekonomik sonra sosyal uçurumlar yaşanmaktadır. Çalışmanın amacı; kentlerde sınıf ve statü bakımından üst grupta bulunan varsıl kesimin, hızla yoksullaşan ve sosyo-mekansal olarak hızla dışlanan kesimleri algılama biçimlerinin belirlenmesi ve bu algının mekansal ayrımlaşmayla ilişkisinin ortaya çıkarılmasıdır. Çalışmanın teorik çerçevesindeki tartışmaları sınamak üzere; gelir dağılımında uçurumun yaşandığı İstanbul'dan sonra ikinci kent olan Adana'da, alan çalışması ve derinlemesine görüşmeler yapılmıştır. Adana, yıllardır aldığı göçün etkisiyle, farklı kültürel ve ekonomik yapılara sahip kesimlerin, bir arada yaşamak durumunda olduğu bir kenttir. Araştırma bulgularına göre, Adana kentinin, yapılan imar planları ve kenti yönlendiren gelişme alanları sayesinde, zaten gelir gruplarının ayrı yaşamasını sağlayan bir yapıda olduğu saptanmıştır. Alan çalışması sonucunda, Adana varsılında belirgin bir mekansal ayrımlaşma yönelimli tutuma rastlanmamıştır. Ancak, derinlemesine görüşmelerden sonra, Adana'da varsılların İstanbul'daki gibi bölgesel değil, noktasal ayrımlaşma eğiliminde oldukları saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Today there are increasing inequalities in society and the gap between the rich and the poor, both in social and economic terms. And this may lead social classes to seperate themselves spatially in the city. The aim of this thesis is to investigate the perceptions of the rich about the poor who are becoming rapidly excluded from the socio-physical spaces of the city and the relationship between these perceptions and spatial segregation.. In order to test the arguments of theoretical framework of the thesis, a case study and deep interviews have been conducted in Adana, where after Istanbul, the second sharpest uneven distribution between income groups is observed. Adana is a city, where populations of various cultural and economic characteristics are observed due to the migration for years. The case study concludes that the different income groups are already living away from each other due to planning decisions. That is, development plans of new developing residential areas for the better-off groups are done to seperate them from the neighbourhoods of the lower income groups. From the results of the case study, no perceptions were observed in the high income groups of Adana to live away from the poor and the varoş. But after deep interviews, it is concluded that the high income groups of Adana has the particular segregation demand unlike Istanbul at which regional segregation exists.