Klasik ve GPS ölçülerinin alternatifli dengelenmesi ve sonuçlarının karşılaştırılması
Alternate adjustments for classic and GPS measurements and comparasion of results
- Tez No: 153744
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. BAYRAM TURGUT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeodezi ve Fotogrametri, Geodesy and Photogrammetry
- Anahtar Kelimeler: Klasik dengeleme, serbest ağ dengelemesi, koordinatları doğrudan ölçülen ağların dengelenmesi, GPS ağlarının dengelenmesi.ıı, Classic adjustment, free network adjustment, network adjustment with measuring coordinades directiy, GPS network adjustment. IV
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeodezi ve Fotogrametri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 91
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi Klasik ve GPS Ölçülerinin Alternatifli Dengelenmesi ve Sonuçlarının Karşılaştırılması Murat ŞAHİN Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Jeodezi ve Fotogrametri Anabilim Dalı Danışman: Yrd.Doç. Dr. Bayram TURGUT 2004, 82 sayfa Jüri:Prof. Dr. Mehmet YERCİ Prof. Dr. Cevat İNAL Yrd.Doç. Dr. Bayram TURGUT GPS teknolojisinin jeodeziye girmesiyle jeodezik ağların oluşturulması klasik sistemlere göre daha hızlı, ekonomik ve yüksek doğruluklu olarak gerçekleştirilebilmektedir. Klasik yöntemlerde doğrultu ve kenar ölçümleri noktaların birbirlerini görmesini gerektirmektedir. GPS sistemiyle noktaların birbirlerini görme koşulu ortadan kalkmış ve daha homojen ağlar oluşturulmaktadır. Klasik ve GPS Ölçülerinin alternatifli dengelenmesi ve sonuçlarının karşılaştırılması amacı ile Konya-Kampüs bölgesinde bulunan 6 noktalı bir test ağı seçilmiştir. Ağda her bir noktada doğrultu, kenar ve baz vektörleri ölçülmüştür. Ağın dengelemesi serbest olarak yapılmıştır. Test ağının dengelenmesi 6 farklı alternatifli yapılmıştır. Bunlar; Sadece doğrultu,sadece kenar, doğrultu+kenar, doğrultu+GPS, kenar+GPS, doğrultu+kenar+GPS ölçüleriyle dengelenmiştir. Sadece doğrultu ölçüleriyle dengelemede nio = ±4.956cc, sadece kenar ölçüleriyle dengelemede m0 - ±0.,823cm, doğrultu+kenar ölçüleriyle dengelemede nio = ±3.869cc, doğrultu+GPS ölçüleriyle dengelemede m0 = ±4.432cc, kenar+GPS ölçüleriyle dengelemede mo = ±2.297cm, doğrultu+kenar+GPS ölçüleriyle dengelemede mo = ±3.715cc değerleri elde edilmiştir. Test ağındaki noktalara ilişkin mp konum hataları Tablo 6.3, Tablo 6.7, Tablo 6.11, Tablo 6.17, Tablo 6.23 ve Tablo 6.29 da verilmiştir. Ayrıca nokta konum hatalarının dağılış histogramı olarak şekil 6.2 de ve noktalardaki konum hatalarının homojen olup olmadığı Bartlett testi ile değerlendirilerek Tablo 6.3 1 de verilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Masters Thesis Alternate Adjustments for Classic And GPS Measurements and Comparasion of Results Murat ŞAHİN Selçuk University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Geodesy and Photogrammetry Supervisor: Assoc. Pro f.Dr. Bayram TURGUT 2004, 82 Page Jury: Prof.Dr.Mehmet YERCİ Prof.Dr.Cevat İNAL Assoc.Prof.Dr.Bayram TURGUT With coming into use of the GPS in geodesy, forming of geodetic networks has been realized faster, economical and with high accuracy in comparison with the economical systems. In classical method in the surveying of angles and range, points need that points have to see eachother. In the GPS system, it is not necessary for points to see echother and more homogeneous networks can be formed. Test network with six points has been chosen in Konya Campus area for the purpose of alternatively adjustment for classical method and GPS survey and comparison of results. Angle, range and base vector measurements heve been made for every point. Adjustment of iiinetwork has been made freely. Adjustment of network hs been made with 6 different alternatives. Adjustment of these have been made with, only angle, only range, range+ angle, angle+GPS, range+GPS, angle+range+GPS. For only angle measurement adjustment mo = ±4.956cc, only range measurement adjustment mo = ±0. 823cm, range+angle measurement adjustment m0 = ±3.869cc, angle+GPS measurement adjustment mo = ±4.432cc, border+GPS measurement adjustment m0 = ±2.297cm, angle+range+GPS measurement adjustment m0 = ±3.71 5CC, values have been obtained. mp planimetric errors related the network points have been given in Table 6.3, Table 6.7, Table 6.11, Table 6.17, Table 6.23 ve Table 6.29. In additon, the distrubution histogram of planimetric errors have given in figure 6.2 and whether they are homogeneous or not have been given in table 6.31 by being evaulated by the help of Bartlett tests.