Otomotiv yedek parça sektörü için elektronik veri değişimi arayüzü tasarımı
An interface design for electronic data interchange in automotive spare parts market
- Tez No: 153765
- Danışmanlar: DOÇ.DR. FARUK ÜNSAÇAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
- Anahtar Kelimeler: EDI, Otomotiv, Yedek, Parça, e-ticaret i, EDI, Automotive, Spare, Parts, E-commerce ii
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Sistemleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 76
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi OTOMOTİV YEDEK PARÇA SEKTÖRÜ İÇİN ELEKTRONİK VERİ DEĞİŞİMİ ARAYÜZÜ TASARIMI Cengiz ÖZCAN Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Bilgisayar Sistemleri Anabilim Dalı Danışman: Doç. Dr. Faruk ÜNSAÇAR 2004, 71 sayfa Jüri: Prof.Dr.Novruz ALLAHVERDİ Doç.Dr.Fatih BOTSALI Doç.Dr.Faruk ÜNSAÇAR Bu çalışmada günümüzde bilgi ve iletişim teknolojilerinde meydana gelen hızlı gelişmeler sonucu giderek yaygınlaşan elektronik ticaret' in (e-ticaret) bir parçası olan EDF nin (Electronic Data Interchange -Elektronik Veri Değişimi) ülkemizde otomotiv yedek parça sektörüne uygulanması projesinin aşamalarından ilki olan veri tabanı ve erişim arayüzünün tasarlanması yapılmıştır. Devlet Planlama Teşkilatı (DPT) tarafından desteklenmekte olan bu projede tasarlanan arayüz sayesinde veritabanında bulunan otomotiv yedek parça bilgileri, sunucu (server) ve istemci (client) bilgisayar ağı ortamında sorgulanmaktadır. Böylece yedek parça sektöründe büyük maliyetlere neden olan katalog, fiyat listesi, v.b gibi kağıt ortamında hazırlanan ve aktarılan bilgilere gerek kalmamaktadır. Parçanın tarifinde yaşanan zorluklar da tasarlanan bu sistem ile ortadan kalkabilecektir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis AN INTERFACE DESIGN FOR ELECTRONIC DATA INTERCHANGE IN AUTOMOTIVE SPARE PARTS MARKET Cengiz ÖZCAN Selçuk University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Computer Systems Supervisor: Doç. Dr. Faruk ÜNSAÇAR 2004, 71 pages Jury: Prof.Dr.Novruz ALLAHVERDİ Doç.Dr.FatihBOTSALI Doç.Dr.Faruk ÜNSAÇAR In this study, researched level of e-commerce that rapidly development what is existence in our day. Speacially, EDI (Electronic Data Interchange) that one of the e-commerce' s part, in our country what is the level of applied in the Automotive spare part had emphasized. First of these levels is planning the communication and database. In this study that supported by Goverment Planning Organization, knowledge of the automotive spare part that in the database, queried in the server and client in the environment of network. Thus, knowledge that prepared and transfered in the environment of paper as cataloque ve list of cost exc, not necessary. Difficulty what is in the pretty of piece can disappear by this system.