Huzur evlerinin tasarım ilkelerinin mekânsal gereksinim boyutunda irdelenmesi üzerine bir araştırma 'Dr. İsmail Işık Huzur Evi örneği; Konya'
A study on the evalution of design principles of the rest houses in terms of the spatial requirement 'sample of Dr. İsmail Işık Rest Home; Konya'
  1. Tez No: 153772
  2. Yazar: YAVUZ ARAT
  3. Danışmanlar: PROF.DR. KERİM ÇINAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Yaşlı Nüfus, Huzur Evi, Mekân Gereksinimleri, Elderly People, Rest House, Space Requirements. u
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 160
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi HUZUR EVLERİ TASARIM İLKELERİNİN MEKANSAL GEREKSİNİM BOYUTUNDA İRDELENMESİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA“DR. İSMAİL IŞIK HUZUR EVİ ÖRNEĞİ; KONYA”Yavuz ARAT Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Mimarlık Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Kerim ÇINAR 2004, 150 Sayfa Jüri: Prof. Dr. Kerim ÇINAR Yrd. Doç. Dr. Nazım KOÇU Yrd. Doç Dr. Dicle AYDIN Bu tez çalışması, Türkiye'de nüfusun yaklaşık %6'sını oluşturan yaşlı nüfusun barınma ve bakım gereksinimlerinin karşılanmasına yönelik kurumsal hizmet yapılarından huzur evlerinin tasarım ilkelerini, hedef kitle olarak tanımlanan yaşlı nüfusun mekânsal gereksinim ve sorunlarına dayalı olarak irdelemeyi amaçlamaktadır. Tez çalışmasında, hedef kitle olarak yaşlı nüfus ve kurumsal hizmet yapısı olarak huzur evi değişkenleri kapsamında, seçilen örneklem alam üzerinde gözlem ve tespit çalışmaları ile plan ya da şema kullanımı ile mekânsal çözümlemeler yapılmasına dayanan bir metodoloji kurgulanmıştır. Tezin birinci bölümünde, çalışmanın amaç-kapsam ve metodolojisine dönük kuramsal açıklamalar yapılarak, konuya ilişkin literatür araştırması verilmektedir. İkinci bölüm, yaşlı nüfusun mekânsal sorunlarını, mekân ve kullanıcı kitlesi boyutunda biçimlendiren unsurların tanımlanmasma ayrılmıştır. Üçüncü bölümde, yaşlı nüfusun mekânsal gereksinimleri ve huzur evlerinin iç ve dış mekân tasarımına ilişkin kriterlerin irdelenmesine ayrılmıştır. Tezin dördüncü bölümünde, örneklem alam olarak seçilen Dr. ismail Işık Huzur Evi Yaşlı Rehabilitasyon ve Bakım Merkezi'nin kimlik analizi ile mekânsal sorunlar ve tasarım ilkeleri kapsamında mekansal analizinin yapılmasına ayrılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis A STUDY ON THE EVALUATION OF DESIGN PRINCIPLES OF THE REST HOUSES IN TERMS OF THE SPATIAL REQUIREMENTS“SAMPLE OF DR. ISMAIL IŞDK REST HOME; KONYA”Yavuz ARAT Selçuk University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Architecture Supervisor: Prof. Dr. Kerim ÇINAR 2004, 150 pages Jury: Prof. Dr. Kerim ÇINAR AssistProf. Dr. Nazım KOÇU AssistProf. Dr. Dicle AYDIN This thesis work aimed to examine the design principles of rest homes, which are one of the institutional service buildings covering needs of sheltering and care of old people who constitute about 6% of old population, by such a way that depended on residential needs and problems of old population that has been defined as aimed crowd of people. In the thesis work, a methodology, based on making spatial solutions with plan or scheme usage together with observation and determination works on chosen sample area in scope of the variables of old population as aimed crowd of people and rest homes as institutional service buildings, has been installed. In the first section of the thesis, a literature research concerning the topic has been given and made theoretical explanations aimed at aim-scope and methodology of the study. The second section has been separated to define the components those shape spatial problems of old population in the dimensions of space and crowd of user people. The third section has been separated to examine criterions concerning spatial needs of old population and interior and exterior space design of rest homes. The fourth section of thesis has been separated to make the spatial analysis in the scope of spatial problems and design principles and the identity analysis of Dr. Ismail Işık Rest Home, Rehabilitation and Care Center of Olds that has been chosen as the sample area.