Öğrenme stilleri ile ilköğretimde beşinci sınıf matematik derslerindeki başarı arasındaki ilişki
Relationship between learning styles and the archivement in the elementary school fifth grade mathematics
  1. Tez No: 153773
  2. Yazar: ERSEN YAZICI
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. HACI SULAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Öğrenme Stilleri, Kolb'un Öğrenme Modeli, Basan Testi m, Learning Style, Kolb Learning Theory, Math Achievement Test IV
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 109
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi ÖĞRENME STİLLERİ İLE İLKÖĞRETİMDE BEŞİNCİ SINIF MATEMATİK DERSİNDEKİ BAŞARI ARASINDAKİ İLİŞKİ Ersen YAZICI Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü İlköğretim Anabilim Dalı Danışmanı: Yrd.Doç.Dr. Hacı SULAK 2004, 107 sayfa Jüri: Prof.Dr. Yaşar BAYKUL Dr. Ahmet DOĞAN Yrd.Doç.Dr. Hacı SULAK Bu araştırmada, İlköğretim 5. sınıfta okuyan öğrencilerin öğrenme stilleri tercihleri ile matematik başarılan arasındaki ilişki incelenmiştir. Araştırma, temel araştırma niteliğinde olduğundan, bir evren ve bunu temsil edecek bir örneklem seçilmemiş, çalışma Konya il merkezindeki Vali Necati Çetinkaya İlköğretim Okulu'nun 2003-2004 öğretim yılı 5. smıf öğrencileri üzerinde yürütülmüştür. Bu okulu temsilen, 5 adet 5. sınıf şubesinden random yolla seçilen 3 'ünün bütün kız ve erkek öğrencileri alınarak toplam 102 öğrenci araştırmaya dahil edilmiştir. Araştırmada, adı geçen öğrencilere iki farklı uygulama yapılmış ve bu uygulamalarda öğrencilere, Kolb tarafından geliştirilen Öğrenme Stilleri Ölçeği ile araştırmacı tarafından geliştirilen Matematik Başarı Testi Uygulanmış ve elde edilen veri analiz edilmiştir. Araştırma sonucunda, öğrencilerin öğrenme stilleri tercihlerine ait dağılımın a = 0,05 düzeyinde manidar olmadığı, uygulamalardaki aritmetik, geometri ve toplam puan türleri bakımından, öğrencilerin öğrenme stillerine göre matematik başarıları arasında a = 0,05 düzeyinde manidar farklar bulunmuştur. Ayrıca, yine araştırmanın sonuçlarına göre; aynştıncılann, özümleyicilerin ve birleştiricilerin I. ve II. uygulamalara ait üç puan türündeki ortalamalar arasındaki farkların manidar olmayışı öğrenmelerinin kalıcı olduğuna işarettir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT RELATIONSHIP BETWEEN LEARNING STYLES AND THE ACHIEVEMENT IN THE ELEMENTARY SCHOOL FIFTH GRADE MATHEMATICS Ersen YAZICI Selçuk University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Primary Education Supervisor: Assistant Prof. Hacı SULAK 2004, 107 Page Jury: Prof. Yaşar B AYKUL Dr. Ahmet DO?AN Assistant Prof. Hacı SULAK In this study, the relationship between students' learning style preferences and mathematics academic achievement in fifth grade of elementary school was studied. A population and sample was not defined because of study was a fundemantal research. Study was conducted in fifth grade students central district of Konya Vali Necati Çetinkaya Elementary School in 2003-2004 autumn semester. 102 students who was attending 3 class was selected randomly in 5 classes were included in this study. In study, learning style inventory developed by Kolb and mathematics academic achievement test developed by the researcher was applied to students in two different application. The data was analyzed. Result of study, there was not a significant differences in students' learning style preferences and significant differences in mathematics academic achievement (p < 0,05) was found between students who was grouping by learning style preferences. In addition, no significant differences found between diverger, assimilator and converger students' mathematics academic achievement points belongs to first and second applications. This shows that students' learning was perpetual.