S.Ü. Kampüs atıksularından su mercimeği (Lemna minor L.) ile nütrient giderimi
Nutrient removal from S.Ü. Campus wastewater by duckweed (Lemna minor L.)
- Tez No: 153771
- Danışmanlar: PROF.DR. KEMAL GÜR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
- Anahtar Kelimeler: su mercimeği, yüzen su bitkileri, atıksu, arıtım, S.Ü. Kampus atıksuyu, azot, fosfor, duckweed, floating water plants, wastewater, treatment, S.U. Campus wastewater, nitrogen, phosphorus
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 96
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi S.Ü. KAMPUS ATIKSULARTNDAN SU MERCİMEĞİ (Lemna minor L.) İLE NUTRIENT GİDERİMİ Zehra YILMAZ Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Çevre Mühendisliği Anabilim Dalı Danışman: Prof.Dr. Kemal GÜR 2004, 87 Sayfa Jüri: Prof-Dr. Kemal GUR Prof.Dr. M. Emin AYDIN Yrd.Doç.Dr. Esra TARLAN Bu çalışmada, yüzen su bitkilerinden su mercimeğinin {Lemna minor L.) S.Ü. Kampus Alanı atıksulannın antılmasındaki etkinliği araştırılmıştır. Bu amaçla laboratuvar ölçekli bir düzenek oluşturulmuş ve sadece su mercimeğinin bu ortamda gelişebilmesi sebebiyle bu bitldnin arıtımdaki rolü, özellikle azot, fosfor giderimindeki etkinliği belirlenmiştir. S.Ü. Kampus atıksuyunun karakteristiğini belirlemek amacıyla, atıksu toplama kanalından aylık kompozit numuneler alınarak analizleri yapılmıştır. Atıksu antımımn gerçekleştirildiği 50*50*40 cm boyutlarındaki tanklar ışık, sıcaklık ve nemin kontrol altında tutulduğu bir iklim odasma yerleştirilmiştir. Tanklara atıksu beslemesi alman kompozit numuneler ile yapılmıştır. Arıtım çalışmaları kesikli ve sürekli olmak üzere iki aşamada gerçekleştirilmiş ve tankların giriş-çıkış sularında pH, AKM, bulanıklık, Çözünmüş Oksijen, Organik Madde, KOI, Nitrat-N, Amonyak-N ve Toplam P parametrelerinin analizleri yapılmıştır. Bitkinin arıtımdaki etkinliğini belirlemek amacıyla, bitki bulunmayan kontrol tankları da diğerlerine paralel olarak çalıştırılmıştır. Çalışmanın sonuçlan, orta derecede kirli bir evsel atıksu niteliğindeki Kampus atıksuyunun su mercimeğiyle oluşturulan sistemle başarılı bir şekilde antılabileceğini özellikle de azot ve fosfor gideriminde oldukça etkili olduklarını göstermektedir. Bitkiler nihai arıtım verimine yaklaşık yedi günlük bekleme süresinde ve 4.5 g/gün büyüme hızında ulaşabilmektedir. Bütün parametrelerin verimleri birlikte değerlendirildiğinde Kesikli sistemle % 65 - 90, sürekli sistemde ise % 72 - 95 oranında arıtım verimine ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc Thesis NUTRIENT REMOVAL FROM S.Ü. CAMPUS WASTEWATER BY DUCKWEED (Lemna minor L.) Zehra YILMAZ Selçuk University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Environmental Engineering Supervisor: Prof.Dr. Kemal GÜR 2004, 87 Pages Jury: Prof.Dr. Kemal GUR Prof.Dr. M. Emin AYDIN Asst. Prof. Dr. Esra TARLAN In this study, the activity of one of the floating water plants, duckweed (Lemna minor L.), in treating the wastewater at S.U. Campus area was investigated. For this purpose, a laboratory scale set up was established and the activity of duckweed in treatment, especially in nitrogen and phosphorus removal was determined. To determine the characteristics of S.U. Campus wastewater, the analysis was made by taking grab and composite samples from the main wastewater collection channels monthly. The experimental system was composed of the tanks having the dimensions of 50*50*40 cm placed in a climate room where the light, temperature and humidity were under control. Treatment studies were performed in batch and continuous operations pH, TSS, turbidity, dissolved oxygen, organic matter, COD, Nitrate-N, Ammonia-N and Total P parameters were determined in the influent and effluent of the tanks. In order to determine the activity of the plant in the treatment, the tanks with duckweed were operated in parallel with the tanks without duckweed. The results indicated that, the Campus wastewater with a characteristics of medium contaminated domestic wastewater, can be treated successfully by duckweed. The plant could reach the ultimate treatment efficiency at the end of the seven days retention time with the duckweed growth rate of 4.5 g/d. Overall treatment efficiencies were determined as65-90 % in batch system and 72-95 % in continuous system.