Deprem yükü etkisi altında kalan çatı kalkan duvarlarının davranışı
The behavior of the roof gable walls under the effect of earthquake load
  1. Tez No: 153779
  2. Yazar: FATİH SÜLEYMAN BALIK
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ. MEHMET KAMANLI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Sarsma Tablası Deneyi, Deprem Etkisi, Çatı Kalkan Duvarları, The Experiment of Shaking Table, The Effect of Earthquake, Roof Gable Walls
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 97
Özet
Bu çalışmada; deprem yükünün çatı kalkan duvarlara olan etkisi ve bu etki altında çatı kalkan duvarlarının nasıl bir davranış gösterdikleri araştırılmıştır. Çalışmanın hazırlanmasında, çatı elemanlarından yük alan ve almayan kalkan duvarlı beşik çatı sistemi üzerinde toplam iki deney yapılmıştır. Deneyler, Bayındırlık ve İskan Bakanlığı'na bağlı Afet İşleri Genel Müdürlüğü Deprem Araştırma Dairesi'nde bulunan sarsma tablası üzerinde yapılmıştır. Yapılan deneylerden, çatı kalkan duvarlarının yatay dinamik yükler etkisi altındaki davranışları hakkında önemli bilgiler edinilmiştir. Ayrıca bu çalışmada çatı elemanlarından yük almayan kalkan duvarların, Afet Bölgelerinde Yapılacak Yapılar Hakkında Yönetmeliğe göre devrilme tahkikleri yapılmıştır. Yapılan araştırmalar neticesinde elde edilen sonuçlara göre yapılarda uygulanan kagir çatı kalkan duvarlarının deprem yüküne karşı daha güvenilir hale getirilmesi için hangi önlemlerin alınması gerektiği hususu üzerinde durulmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, the effect of earthquake loads on roof gable walls and the behaviours these roof gable walls are investigated. In preparation of the study two experiments on cradle roof system which gets and doesn't get any loads off the roof members were done in all. The experiments were done on the shaking table that is an Earthquake Research Department of General Directorate of Disaster Affairs. Through the experiments some considerable results were got on the behaviours of roof gable walls under the effect of horizontal dynamical loads. Besides, in this study the overturning investigations of the gable walls that don't get any loads off the roof members were done according to the Instructions about the Buildings to be Constructed in the Disastrous Regions. The results obtained at the end of these examinations are given and discussed. Furthermore, to make the brick gable walls more reliable against the loads of earthquake are given.