Yanal basınç altındaki sonsuz uzunluklu enine izotrop bir silindirde temas gerilmeleri
Contact stresses in a transversely isotropic solid cylinder laterally compressed by an indenter
- Tez No: 153778
- Danışmanlar: PROF.DR. AHMET AVCI
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Temas problemi, enine izotrop silindir, tekil integral denklemi, rijid ıstampa, Contact problem, transversely isotropic cylinder, singular integral equation, rigid indenter
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 111
Özet
ÖZET Doktora Tezi YANAL BASINÇ ALTINDAKİ SONSUZ UZUNLUKLU ENİNE İZOTROP BİR SİLİNDİRDE TEMAS GERİLMELERİ Ahmet YAPICI Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Makina Mühendisliği Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Ahmet AVCI 2003, 100 Sayfa Jüri: Prof. Dr. Ahmet AVCI Prof. Dr. Naki TÜTÜNCÜ Doç. Dr. Ahmet AKDEMİR Yrd. Doç. Dr. Mesut UYANER Yrd. Doç Dr. Behçet DAĞHAN Bu çalışmada, yanal basınca maruz içi dolu enine izotrop bir silindirde elastostatik temas problemi ele alınmıştır. Temas bölgesinin büyüklüğü ve radyal gerilme dağılımı araştırılmıştır. Problemin çözümünde silindir ve bileziğin ağırlıkları dikkate alınmamıştır. Problemin formülasyonu elastik bir silindir ve rijit bir ıstampa için yapılmıştır. Silindir ve ıstampa (indenter) arasında sürtünme olmadığı ve sadece yüzeydeki basınç kuvvetlerinin ara yüzeye aktarıldığı kabul edilmiştir. Problemin geometrisi gereğince Fourier dönüşüm tekniği kullanılmıştır. Problem önce tekil integral denklemine dönüştürülmüş ve daha sonra Gauss Chebyshev integral formülü kullanılarak bu tekil denklem lineer denklem sistemine indirgenmiştir. Elde edilenII sistem Gauss eliminasyon yöntemi kullanılarak çözülmüştür. Sayısal çözüm örnekleri enine izotrop malzeme olarak grafıt/epoksi, magnezyum, E camı ve baryum titanat kullanılmıştır. İnceleme farklı temas yüzeyi, farklı bilezik ve farklı silindir yarıçapları için yapılmıştır. Elde edilen sonuçlar grafiklerde gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
Ill ABSTRACT PhD Thesis CONTACT STRESSES IN A TRANSVERSELY ISOTROPIC SOLID CYLINDER LATERALLY COMPRESSED BY AN INDENTER Ahmet YAPICI Selçuk University Graduate School of Natural and Applied Sciences Mechanical Engineering Department Supervisor: Prof. Dr. Ahmet AVCI 2003, 100 Pages Jury: Prof. Dr. Ahmet AVCI Prof. Dr. Naki TÜTÜNCÜ Doç. Dr. Ahmet AKDEMİR Yrd. Doç. Dr. Mesut UYANER Yrd. Doç Dr. Behçet DA?HAN In this study, an elastostatic contact problem for a laterally compressed transversely isotropic cylinder subjected to radial compression through a circumferential rigid indenter is considered. The extent of the contact region and the radial stress distribution are sought. The problem is formulated for an elastic cylinder neglecting the body forces. It is assumed that the contact between the cylinder and the rigid indenter is frictionless and only compressive normal tractions can be transmitted through the interface. Due to the geometry of the configuration, Fourier transform techniques are chosen. The problem is reduced to a singular integralIV equation. It is reduced to linear algebraic equation system by using Gauss Chebyshev Integration Formulae and is solved by using Gauss Elimination method. Graphite epoxy, magnesium, E glass and barium titanate are used as a transversely isotropic materials. The stress analysis is performed for different contact area, punch radii and cylinder radii. The obtained results are shown in figures.