The effect of a cognitive behavioral groups counseling program on the learned resourcefulness level and automatic thought patterns of elementary school students
Bilişsel davranışçı grupla psikolojik danışma programının ilköğretim okulu öğrencilerinin öğrenilmiş güçlülük düzeyleri ve otomatik düşünce biçimleri üzerindeki etkisi
- Tez No: 153841
- Danışmanlar: PROF. DR. GÜL AYDIN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Learned Resourcefulness, Automatic Thoughts, Cognitive Behavioral Group Counseling Program, Elementary School Students
- Yıl: 2006
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 224
Özet
oz BİLİŞSEL DAVRANIŞÇI GRUPLA PSİKOLOJİK DANIŞMA PROGRAMININ İLKÖĞRETİM OKULU ÖĞRENCİLERİNİN ÖĞRENİLMİŞ GÜÇLÜLÜK DÜZEYLERİ VE OTOMATİK DÜŞÜNCE BİÇİMLERİ ÜZERİNDEKİ ETKİSİ Güloğlu, Berna Doktora, Eğitim Bilimleri Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Gül Aydın Şubat 2006, 208 sayfa Bu araştırmanın amacı, bilişsel davranışçı grupla psikolojik danışma programının ilköğretim okulu 5. sınıf öğrencilerinin öğrenilmiş güçlülük düzeyleri ve otomatik düşünce biçimleri üzerindeki etkisini araştırmaktır. İki aşamadan oluşan araştırmanın birinci aşamasında, Çocuklar İçin Öz Denetim Ölçeği (Ç-ÖDÖ) ve Çocuklar İçin Bilişsel Üçlü Envanteri (Ç-BÜE) Ankara' daki iki ilköğretim okulunun 5. sınıfında okuyan 232 öğrenciye uygulanmıştır. Veriler, Ç-BÜE puanlarına uygulanan 2 (öğrenilmiş güçlülük düzeyi) X 2 (cinsiyet) faktörlü, çoklu varyans analizi ile çözümlenmiştir. Bulgular, yüksek öğrenilmiş güçlülük düzeyine sahip öğrencilerin Çocuklar için Bilişsel Üçlü Envanteri 'nin“kendine, geleceğine ve dünyaya olumsuz bakış açısına sahip olmak”ile“kendine, geleceğine ve dünyaya karşı olumlu bakış açısına sahip olmak”alt testlerinde ve testin toplamında yüksek puan aldıklarına işaret etmektedir. vıAraştırmanın ikinci aşamasında ön-test, son-test ve izleme testi ile bir deney ve iki kontrol grubundan (plasebo kontrol ve kontrol) oluşan deneysel desen kullanılmıştır. Düşük öğrenilmiş güçlülük düzeyine ve olumsuz otomatik düşüncelere sahip 45 öğrenci (27 erkek, 18 kız) bir deney ve iki kontrol grubundan birine rasgele atanmıştır. 'Bilişsel Davranışçı Grupla Psikolojik Danışma Programı' deney grubu deneklerine 15 oturum boyunca uygulanmıştır. Oturumlar haftada bir kez yapılmış ve her oturum 90 dakika sürmüştür. Plasebo kontrol grubundaki deneklerle her hafta tombala, isim-şehir-hayvan-bitki, adam asmaca, sessiz sinema gibi oyunlar oynanmış ve yap-boz yapılmıştır. Araştırmada toplanan verilerin analizinde 3 (gruplar) X 3 (ön-test-son-test-izleme testi) x 2 (cinsiyet) faktörlü, son faktörde tekrar ölçümlü seçkisiz deney desenine uygun varyans analizi deseni kullanılmıştır. Beklenenin aksine, bulgular, 'Bilişsel Davranışçı Grupla Psikolojik Danışma Programı'nm düşük öğrenilmiş güçlülük düzeyine ve olumsuz otomatik düşünce biçimine sahip deneklerin öğrenilmiş güçlülük düzeylerini ve olumlu otomatik düşünce biçimlerini artırmada etkili bir yöntem olmadığını göstermiştir. Anahtar Kelimeler. Öğrenilmiş Güçlülük, Otomatik Düşünce, Bilişsel Davranışçı Grupla Psikolojik Danışma Programı, İlköğretim Okulu Öğrencileri. vıı
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE EFFECT OF A COGNITIVE BEHAVIORAL GROUP COUNSELING PROGRAM ON THE LEARNED RESOURCEFULNESS LEVEL AND AUTOMATIC THOUGHT PATTERNS OF ELEMENTARY SCHOOL STUDENTS Güloğlu, Berna Ph. D., Educational Sciences Supervisor: Prof. Dr. Gül Aydm February, 2006, 208 pages The purpose of the present study was to investigate the effect of a cognitive behavioral group counseling program on the learned resourcefulness level and automatic thought patterns of fifth grade elementary school students. The study consists of two phases. In the first phase, Children's Version of Self-Control Schedule (C-SCS) and Cognitive Triad Inventory for Children (CTI-C) were given to 232 fifth grade students in two elementary schools in Ankara. The differences among the automatic thought patterns (CTI-C) of the students by gender and learned resourcefulness (C-SCS) were explored using a 2 (gender) X 2 (high-low learned resourcefulness) factorial MANOVA. Results showed that students who were highly resourceful scored significantly higher in total, negative view of self, future, and world and positive view of self, future, and world subscales of CTI-C. IVAn experimental design with one training and two control groups (placebo- attention and no-treatment) and three measurements (pre, post, and follow-up) were used in the second phase of the study. 45 students (27 males, 1 8 females) who had low learned resourcefulness and negative automatic thought patterns were randomly assigned to the training and two control groups. 'Cognitive Behavioral Group Counseling Program' was implemented to the cognitive behavioral training group students' over a period of 15 sessions. The sessions were held once a week and lasted in 90 minutes. Students in the placebo-attention control group played non-therapeutic games like lotto, game of name-city-animal- plant, hanging a man, silent movie, and solved some puzzles. The no-treatment control group subjects did not receive any training. Repeated measures analysis of variance was used to analyze the data collected in the experimental phase of this study. Contrary to the expectations, the results indicated that 'Cognitive Behavioral Group Counseling Program' did not improve learned resourcefulness levels and increase positive automatic thought patterns of students