Hızlı genişletmede kullanılan 'Compact RPE' ve MPES' aygıtlarının klinik değerlendirmesi
The clinical evaluation of 'Compact RPE' and 'MPES' screws used in rabid maxillary expansion
- Tez No: 153842
- Danışmanlar: DOÇ.DR. SERDAR TOROĞLU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: RME, Midpalatal sutur, Arka çapraz kapanış, Maksiller transvers uyumsuzluk, Damak kubbesi, RME, Midpalatal suture, Posterior crossbite, Maxillary transverse discrepancy, Palatal vault XI
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ortodonti Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 114
Özet
ÖZET Hızlı Genişletmede Kullanılan“Compact RPE”ve 'MPES“ Aygıtlarının Klinik Değerlendirmesi «u Bu çalışmanın amacı, ”Compact Rpe vidası“ ve ”Memory Palatal Ekspansiyon Vidası“nın iskeletsel ve dentoalveolar yapılar üzerine olan etkilerini karşılaştırmalı olarak incelemektir. Çalışma grubu, bireysel tedavi planlamalarında hızlı genişletmeye ihtiyaç duyan 30 bireyden oluşmuştur. Hızlı genişletme işlemi için yaş ortalamaları 11,7±1,8 yıl 14 hastaya ”Compact Rpe vidası“, yaş ortalamaları 12,2±1,4 yıl 16 hastaya ”Memory Palatal Ekspansiyon Vidası" rastgele uygulanarak iki grup oluşturulmuştur. Bütün bireylerden, alt üst alçı model kayıtları, lateral sefalometrik, posteroanterior sefalometrik, üst oklüzal filmler ve ağız içi fotoğraflar genişletme işlemi öncesi (Tl), genişletme işlemi sonrası (T2) ve pekiştirme dönemi sonunda (T3) alınmıştır. CRV grubunda hızlı üst çene genişletmesi için geçen süre (T2-T1) ortalama 19,6±4,9 gündür. MPEV gubunda ise bu süre ortalama 23,9±8 gündür. (T2-T1) döneminde CRV grubunda palatal düzlem ve maksilla daha aşağıda konumlanmıştır. CRV grubunda mandibulanın posterior rotasyonu, üst kesici ve üst 1. büyükazı ekstrüzyonu ve ön yüz yüksekliklerindeki artışlar MPE grubuna göre daha dikkat çekicidir. Her iki vida grubunda maksiller genişlik ve nazal genişlik (T2-T1) döneminde belirgin olarak artmış ve pekiştirme dönemi sonunda da bu artışlar stabil kalmıştır. Model ölçümleri değerlendirildiğinde, U6-6,U5-5,U4-4, U3-3 mesafelerinde (T2-T1) döneminde her iki grupta da belirgin artışlar görülmüştür. Bu dönemde MPEV grubunda üst 1. büyükazıların distopalatal rotasyon artışı belirgindir. Bu çalışma sonuçları, her iki apareyin de birbirlerine göre üstünlüklerinin bulunması nedeniyle tercihin hekim tarafından yapılabileceğini göstermiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The Clinical Evaluation of“Compact RPE”and“MPES”Screws used in Rapid Maxillary Expansion The aim of this study was to compare the skeletal and dentoalveolar effects of“Compact RPE”and“MPES”screws. The study group consisted of 30 patients who need rapid maxillary expansion.“Compact RPE”screw was applied to 14 subjects (mean 11,7±1,8 years) and“MPES”screw was applied to 16 subjects (mean 12,2±1,4 years). In order to measure changes, orthodontic casts, lateral and PA cephalograms and upper occlusal radiograps were taken before treatment, after expansion and at the end of three months after expansion. The expansion was achieved in 19,6+4,9 and 23,9±8 days with compact and memory screws, respectively. The palatal plane and maxilla moved downward in CRV group during the expansion period.CRV group showed more distinct changes for posterior rotation of mandible, extrusion of upper incisor and upper molar and increases of upper and lower face heights when compared with MPES group. Maxillary width and nasal width increased significantly during expansion period and didn't change during stabilization period. U6-6, U5-5, U4-4, U3-3 distances increased significantly during expansion period in both groups. İn this period the distopalatal rotation of upper first molars were significant for MPES group. The results of this study revealed that both screws have advantages and disadvantages so each screw can be used dependent on the priority of orthodontist.