Maşrum ve kompaund retraksiyon arklarının dentofasiyal yapılar üzerine etkilerinin karşılaştırılması
Comparison of the effects of CNA mushroom loop and compound retraction arcwires on dentofacial structers
- Tez No: 153863
- Danışmanlar: DOÇ.DR. SERDAR TOROĞLU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: CNA Mushroom Loop”Ark Teli, Compound Retraction”Ark Teli, üst kesici retraksiyonu, gövdesel hareket, ankraj, kök rezorbsiyonu, yumuşak doku profili. xııı, CNA Mushroom Loop”, Compound Retraction Archwire”, upper incisor retraction, paralel movement, anchorage, root resorption, soft tissue profile. XIV
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ortodonti Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 107
Özet
ÖZET Maşrum ve Kompaund Retraksiyon Arklarının Dentofasiyal Yapılar Üzerine Etkilerinin Karşılaştırılması Çalışmamız,“CNA Mushroom Loop”ve“Compound Retraction”ark tellerinin dentofasiyal yapılar üzerine etkilerinin araştırılması ve mevcut sonuçlarm birbirleri ile karşılaştırılması amacı ile planlanmıştır. Çalışmaya 30 birey dahil edilmiştir. Üst dört kesicinin retraksiyonu için yaş ortalamaları 15.7±0.7 olan 15 hastaya“CNA Mushroom Loop”Ark Teli (I.grup), yaş ortalamaları 16.4±1.1 olan 15 hastaya ise“Compound Retraction”Ark Teli (II. grup) rasgele uygulanarak iki grup oluşturulmuştur. Çalışma grubuna dahil edilen tüm bireylerden fist kesici retraksiyonu öncesinde (Ti) ve kesici retraksiyonu bitiminde (T2) lateral sefalogramlar, periapikal röntgenler ile ağız içi ve ağız dışı slaytları alınmıştır. I.grupta ûst kesicilerin retraksiyonu için geçen süre (T2-T1) ortalama 161±33 gun, ILgrupta ortalama 215±53 gündür.“CNA Mushroom Loop”Ark Teli'nin iskeletsel yapdar üzerine bir etkisi olmadığı gözlenirken,“Compound Retraction”Ark Teli grubunda, A noktasının konumu hem sagital hem de dikey düzlemde değişmiştir. Üst 1. büyük azı, I.grupta, ortalama 1.4mm öne gelirken üst kesicilerde 5°'lik eğilme hareketi ve lmm gömülme meydana gelmiştir. Üst 1. büyük azı, II grupta, ortalama 1.4mm öne gelmiş ve üst kesiciler gövdesel olarak retrakte olmuşlardır. Her iki ark telinin yumuşak doku üzerine etkileri arasmda istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmamıştır. I. Grup'ta yan kesicilerde görülen kök rezorbsiyon miktarı ortalama 0.8±1.0mm, orta kesicilerde görülen kök rezorbsiyon miktarı ortalama l.l±l.lmm'dir. II. Grup'ta yan kesicilerde görülen kök rezorbsiyon miktarı ortalama 1.3±1.6mm; orta kesicilerde görülen kök rezorbsiyon miktarı ortalama 0.6±1.5mm'dir. Her iki retraksiyon ark telinin üst kesici retraksiyonu sonrasmda üst kesicilerde meydana getirdikleri kök rezorbsiyonu miktarları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark çıkmamıştır. Sonuç olarak; her iki retraksiyon ark teli üst kesicilerde farklı hareketler oluşturmaktadır. Her iki ark teli ile üst kesici retraksiyonunda ankraj kaybı klinik olarak aynı miktardadır. Ayrıca her iki ark telinin yumuşak doku ve kök rezorbsiyonu üzerine etkileri arasında istatistiksel farklılık bulunamamıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Comparison of the Effects of CNA Mushroom Loop and Compound Retraction Archwires on Dentofacial Structers The aim of this study was to investigate and compare the effects of the“CNA Mushroom Loop”and“Compound Retraction Archwires”on dentofacial structures. Thirty patients were included in this study. In order to retract four upper incisors,“CNA Mushroom Loop”(Group I) was applied to 15 patients with an average age of 15.7±0.7 and“Compound Retraction Archwire”to 15 patients with an average age of 16.4±1.1. From all the subjects, lateral cephalograms, periapical radiographs and intra-extra oral photos were taken at initiation and at end of the retraction procedure. On average, upper incisor retraction time (T2-T1) for Group I and II were 161±33 and 215±53 days, respectively. Although“CNA Mushroom Loop”archwire had no skeletal effect, the A point was replaced sagitally and vertically in“Compound Retraction Archwire”group. In group I, on avarage, the upper first molars moved 1.4mm forward, the upper incisors tipped 5° lingually and intruded lmm. In group II, on average, the upper first molars moved 1.4 mm forward and the upper incisors showed parallel movement lingually. In both group, there was no statistically significant effect on profile. In the first group, the root resorption of laterals was 0.8±1.0mm and of centrals l.l±l.lmm, on average. In the second group, the root resorption of laterals was 1.3±1.6mm and of centrals 0.6±1.5mm, on average. There was no statistically significant difference for root resorption of upper incisors between the 2 groups. Consequently, each archwire constitutes different movements on upper incisors. The amount of anchorage loss in the posterior segment is almost the same in both groups. Also, there is no statistically significant difference between the first and second group on soft tissue profile and root resorption.