Çocukluk çağı masum üfürümlerinin değerlendirilmesinde dinleme bulgularının tanısal değeri, elektrokardiyografi ve kalp telekardiyogramının gerekliliği
The diagnostic value of auscultations, requirement of electrocardiography and telecardiography for evaluation of innocent murmurs in childhood
- Tez No: 319291
- Danışmanlar: PROF. DR. EMBİYA DİLBER
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Innocent murmurs, Echocardiograpy, Congenital heart disease
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 58
Özet
Bu çalışmanın amacı, masum kalp üfürümlerinde pediatri araştırma görevlisi ilepediatrik kardiyoloji uzmanının ön tanıları arasındaki farklılıkları, üfürüm duyulanhastalarda ekokardiyografinin rolünü, EKG ve telekardiyografinin tanıya katkılarınıgörmekti. Çalışma süresince Karadeniz Teknik Üniversitesi Tıp Fakültesi PediatriAnabilim Dalı Kardiyoloji Bölümün'de, Haziran 2010- Temmuz 2011 tarihleri arasında,üfürüm nedeni ile başvuran 308 olgu ileriye dönük değerlendirildi. Olguların yaşları 1 günile 17 yaş arasında değişmekteydi (ortanca 36 ay).Pediatri araştırma görevlisininin masum üfürüm düşündüğü 226 olgunun 31'inde(%13.7) ekokardiyografik çalışma sonrasında kardiyak patoloji saptandı. Bu olguların13'ünde (%5.7) hemodinamik olarak önemsiz küçük atriyal septal defekt, beşinde küçükmusküler ventriküler septal defekt, üçünde minimal mitral yetmezlik, ikisindeatriyoventriküler septal defekt, ikisinde pulmoner arter dallarında hafif darlık, ikisindeminimal aort yetmezliği, ikisinde atriyal septal defekt, birinde perimembranöz ventrikülerseptal defekt ve bir olguda üçüncü derece mitral yetmezlik saptandı. Pediatri kardiyolojiuzmanının masum üfürüm düşündüğü 252 hastadan 23'ünde (%9.1) kardiyak patolojiizlendi. Bu olguların 10'unda küçük sekundum atriyal septal defekt, altısında küçükmuskuler ventriküler septal defekt, üçünde minimal mitral yetmezlik, ikisindeatriyoventriküler septal defekt ve ikisinde minimal aort yetmezliği saptandı. Üçyüzsekizolgunun 49'unda (%15.9) ekokardiyografi sonrası kardiyolojik patoloji saptandı. Bupatolojilerin çoğu hemodinamik olarak anlamsız hafif derecede değişiklikler olmaklabirlikte her iki araştırmacının da masum üfürüm düşündüğü yenidoğan dönemindeki Downsendromlu atriyoventriküler septal defekt izlenen iki olgu ve dilate kardiyomiyopatinineşlik ettiği üçüncü dereceden mitral yetmezlik tanısı alan bir olgu araştırma süresincedikkat çeken önemli patolojilerdi. Pediatri araştırma görevlisinin masum üfürümleritanımaktaki duyarlılığı %75, özgüllüğü %36, pozitif kestirimi %86 ve negatif kestirimi%21 olarak bulundu. Pediatri kardiyoloji uzmanının masum üfürümleri tanımaktakiduyarlılığı %85, özgüllüğü %53, pozitif kestirimi %90 ve negatif kestirimi %31 olarakbulundu. Pediatri araştırma görevlisi ve pediatrik kardiyoloji uzmanı arasında masumüfürümleri tanıma ve patolojik üfürümlerden ayırt etme konusunda anlamlı bir fark izlendi.Telekardiyografi ve EKG'nin masum üfürümlerin tanısına hiçbir katkı sağlamadığıgörüldü.45Yenidoğan döneminde muayene bulguları tanı için yeterli olmayabilir. Bu dönemdeduyulan tüm üfürümlerin ekokardiyografi ile değerlendirilmesinin uygun olduğu, EKG vetelekardiyografinin ancak seçilmiş bazı vakalarda istenmesinin yeterli olacağıdüşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study was to evaluate differences in pre-diagnosis in innocentheart murmurs between a paediatric research assistant and a paediatric cardiologyspecialist, the role of echocardiography in patients with murmur and the contribution todiagnosis of telecardiography and ECG. Three hundred and eight cases presenting withheart murmur at the Karadeniz Technical University Faculty of Medicine PaediatricsDepartment Cardiology Section between June 2010 and July 2011 were analyzedretrospectively. Cases? ages ranged between 1 day and 17 years (median 36 months).Cardiac pathology was determined following echocardiography in 31 (13.7%) of226 cases thought by a paediatric research assistant to have innocent murmur.Hemodynamically insignificant small atrial septal defect was present in 13 (5.7%) of these,small muscular ventricular septal defect in five, minimal mitral insufficiency in three,atrioventricular septal defect in two, mild narrowing in the pulmonary artery walls in two,minimal aortic insufficiency in two, atrial septal defect in two, perimembranous ventricularseptal defect in one and third-degree mitral insufficiency in one. Cardiac pathology wasobserved in 23 (9.1%) of the 252 patients thought to have innocent murmur by thepaediatric cardiology specialist. Small secundum atrial septal defect was seen in 10 ofthese cases, small muscular ventricular septal defect in six, minimal mitral insufficiency inthree, atrioventricular septal defect in two and minimal aortic insufficiency in two.Cardiological pathology was determined following echocardiography in 49 (15.9%) of the308 cases. The majority of these pathologies were hemodynamically unimportant, slightmodifications. Two cases of atrioventricular septal defect with Down syndrome and onecase diagnosed with third-degree mitral insufficiency accompanied by dilatedcardiomyopathy, thought to be innocent murmur by both researchers, were significantpathologies that emerged during the course of the research. The paediatric researchassistant achieved 75% sensitivity, 36% specificity, 86% positive prediction and 21%negative prediction in the diagnosis of innocent heart murmur. The paediatric cardiologyspecialist achieved sensitivity of 85%, specificity of 53%, positive prediction of 90% andnegative prediction of 31%. There was a significant difference between the paediatricresearch assistant and paediatric cardiology specialist in terms of diagnosis of innocentheart murmur and distinguishing pathological murmurs. Telecardiography and ECGcontributed nothing to the diagnosis of innocent murmurs.Examination findings may be insufficient for diagnosis in the neonatal period. Wethink that all murmurs in this period should be evaluated with echocardiography and thatECG and telecardiography need only be employed in selected cases.