Tarihi merkezlerde ticaret mekânlarının değişim/dönüşüm analiz yaklaşımı; Konya, Kayseri, Sivas örneği
The approach of variation/transformation analysis to the commercial space in historicalcenters; the case studies of Konya, Kayseri, Sivas
  1. Tez No: 153911
  2. Yazar: MEHMET UYSAL
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. OSMAN NURİ DÜLGERLER
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: koruma alam, ticaret mekânı, tarihi merkez, değişim/dönüşüm analizi, morfolojik analiz. m, conservation area, commercial space, historical center, analysis of variation/transformation, morphological analysis. IV
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 240
Özet
ÖZET Doktora Tezi TARİHİ MERKEZLERDE TİCARET MEKÂNLARININ DEĞİŞİM/DÖNÜŞÜM ANALİZ YAKLAŞIMI; KONYA, KAYSERİ, SİVAS ÖRNEĞİ Mehmet UYSAL Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Mimarlık Ana Bilim Dalı Danışman: Yrd. Doç. Dr. O. Nuri DÜLGERLER ( Selçuk Ü.) 2004, 229 sayfa Jüri: Yrd. Doç Dr. O. Nuri DÜLGERLER ( S. Ü - Danışman) Prof. Dr. Kerim ÇINAR ( S.Ü) Doç. Dr. Mehmet TUNÇER (G.Ü) Prof. Dr. Hasan ŞENER (İTÜ) Prof. Dr. Sare SAHİL (G.Ü) Bu tez çalışması, değişim/dönüşüm geçiren tarihi ticaret kent dokusu, bina ve mekânlanndaki farklılaşmaları tespit etmeye yöneliktir. Tarihi süreçte kentlerin kurulmasında, gelişmesinde önemli olan ticaret kent dokuları ve mekânlarının değişim/dönüşümlerini tespit edebilmek için değişim/dönüşüm analiz yaklaşımı geliştirilmiştir. Bu değişim/dönüşüm analiz yaklaşımında, tarihi ticaret kent dokusu ve mekânlarının sıkı ilişkisi ve etkileşimi nedeniyle bina ve doku analizleri birlikte ele alınmıştır. Tezde değişim/dönüşüm geçiren alanlar olarak; Konya, Kayseri ve Sivas kentierinin koruma alanlarında yer alan tarihi ticaret kent dokuları ve mekânları alınmıştır. Bu alanlarda yapılan değişim/dönüşüm analizlerinde, tümden gelim yöntemi esas alınmış ve morfolojik analizler gerçekleştirilmiştir. Değişim/dönüşüm analiz yaklaşımı ve uygulaması sonucu, değişim/dönüşüm geçiren diğer kentsel alanlarda da uygulanabilecek bir analiz yaklaşımı geliştirilmiş ve koruma alanları tarihi ticaret kent dokusunda yapılacak planlama çalışmalarına veri oluşturabilecek ve tasarım çalışmalarında kullanılabilecek bulgulara ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Ph D Thesis THE APPROACH OF VARIATION/TRANSFORMATION ANALYSIS OF THE COMMERCIAL SPACE IN HISTORICAL CENTERS; THE CASE STUDIES OF KONYA, KAYSERİ, SİVAS Mehmet UYSAL Selçuk University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Architecture Supervisor: Assist. Prof. Dr. O. Nuri DÜLGERLER ( S. U.) 2004, 229 page Jury: Assist. Prof. Dr. O. Nuri DÜLGERLER ( S. U. - Supervisor) Prof. Dr. Kerim ÇINAR ( S.U.) Assoc. Prof. Dr. Mehmet TUNÇER (G.U.) Prof. Dr. Hasan ŞENER (ITU) Prof. Dr. Sare SAHİL (G.U) The aim of this study is to find out historical commercial urban patterns, buildings and their spaces, which varied and/or transformed, in conservation areas. The approach of variation/transformation analysis is improved in order to as certain the space variation/transformation and the commercial urban patterns important for settlement and development of the city in the historical period. The buildings and urban patterns analysis are examined together because of the strict relations and interactions between the historical commercial urban patterns and its space in this variation/transformation analysis. As areas which face to variation/transformation; the historical commercial urban patterns and their spaces in the conservation areas of Konya, Kayseri and Sivas. In the variation/transformation analysis in these areas, a deduction method is used and morphological analysis is done. With the application of the variation/transformation analysis to the cases, an analytical approach which can be applied to other urban areas is developed and the inputs able to used both for design studies and for planning studies in the historical commercial districts of the conservation areas.