Logaritma konusunda 10. sınıf öğrencilerinin kavram yanılgıları nelerdir
What are the tenht class students' consep mistakes on the subject of logarithm
- Tez No: 153910
- Danışmanlar: DR. AHMET DOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Logaritma Öğretimi, Yanılgılar, Teşhis Testi m, Teaching Logarithm, Misconceptions, Diagnosing Test IV
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 121
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi LOGARİTMA KONUSUNDA 10. SINIF öğrencilerinin kavram YANILGILARI NELERDİR? Murat AKKUŞ Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü İlköğretim Anabilim Dalı Danışma: Dr. Ahmet DOĞAN 2004, 109 sayfa Jüri:Bu araştırmada, Genel Liselerde 10. sınıfta okutulan logaritma konusunun öğretiminde öğrenci yanılgıları araştınlmıştır.Araştırma, temel araştırma niteliğinde olduğundan, bir evren ve bunu temsil edecek örneklem seçilmemiş, çalışma Konya il merkezinde bulunan 8 genel lisede 2003-2004 eğitim öğretim yılında 10. sınıfta okuyan 225'i kız, 250' si erkek, toplam 475 öğrenci üzerinde yürütülmüştür. Araştırmanın verileri, Teşhis Testi ile elde edilmiştir.Araştırma sonucunda; logaritma ile ilgili kavramları öğrenemedikleri, kavramları karşılaştırma ve gruplama yapamadıkları, kavramlarla ilgili bir anlam ağı kuramadıkları, formülleri ezbere iyi bildikleri halde yorumlayamadıkları, bir sayının logaritması verildiğinde, buna bağlı başka bir sayının logaritmasını bulmakta ciddi güçlükleri olduğu, bir tek bilginin doğrudan kullanıldığı sorularda veya bağıntıların hatırlanmasında öğrencilerin başarısı %95'e kadar değiştiği halde, bilgilerin birden fazlasını birlikte kullanma noktasında başarısız oldukları, bilgi transferi yapamadıkları, ön-şart oluş ilişkilerine dayalı sorularda başarısız oldukları ve basan oranının %12'ye kadar düştüğü görülmektedir.Logaritma fonksiyonunun tanım ve değer kümelerini kavrayamadıkları, pozitif sayıların logaritmalarım pozitif olarak düşündükleri, benzer şekilde“Negatif sayıların logaritması tanımsızdır”ifadesinden yola çıkarak bir sayının logaritmasının negatif olamayacağı şeklinde bir yanılgıya sahip oldukları, logaritmalı sayılarda sıralama yaparken logaritma tabanına dikkat etmedikleri, problem çözme aşamasının son basamağı olan sonucun denenmesi işini yapmadıkları görülmüştür.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Ms Thesis WHAT ARE THE TENHT CLASS STUDENTS' CONSEPT MISTAKES ON THE SUBJECT OF LOGARITHM? Murat AKKUŞ Selçuk University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Primary Education Supervisor: Dr. Ahmet DOGAN 2004, 109 Page Jury:In this research, the students' misconceptions on the logarithm subject which is taught at the 10. classes of the state high schools are researched. Because the research is in a basis research characteristic, a universe and a sample to represent it have not been selected; the research has been maintained on 225 girls, 250 boys 10. class-student from 8 state high schools located in the centre of Konya who attended 2003-2004 education year. The results of the research have been found by“Diagnosing Test”, as a result, it has been demonstrated that the students can not learn the terms about the logarithm, they can not compare and classify the terms, they con not make a link between the terms; although they memorize the formulas, they can not comment on them, when they are given the logarithm of a number, they have difficulties in finding the logarithm of a number which is associated with; although in the questions when a date is directly used or when remembering the links? The students' success is up to % 95, in using more data together they are not successful, they can not transfer the information, in the conditional questions they are not successful and the success rate is at % 12 they can understand the logarithm function's definitions and the value sets, they think the negative numbers' logarithms as positive; similarly, thinking the statement“Negative numbers' logarithm is undefined”, they are mistaken as one numbers' logarithm can not be negative, when they make on order with logarithm numbers, they do not controlling the result stage which is the last stage of problem solving stage.