Hümik asitlerin katı faz ekstraksiyon sisteminde kullanımı
The usage of humic acid in solid phase extraction system
- Tez No: 153918
- Danışmanlar: DOÇ.DR. HÜSEYİN KARA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Çözünürsüzleştirilmiş Hümik Asit, Katı Faz Ekstraksiyonu, Breakthrough Eğrileri, Cu(II), Ni(II), İyon Değişimi, Adsorpsiyon, Langmuir Adorpsiyon İzotermi, Freundlich Adorpsiyon İzotermi, Dubinin-Radushkevich (D-R) Adorpsiyon İzotermi, Scatchard Eğri Analizi, UV-VIS Spektrofotometresi, Tayin Sınırları (LOD, LOQ), Insolubilized Humic Acid, Solid Phase Extraction, Breakthrough Curves, Cu(II), Ni(II), Ion Exchange, Adsorption, Langmuir Adsorption Isotherm, Freundlich Adsorption Isotherm, Dubinin-Radushkevich (D-R) Adsorption Isotherm, Scatchard Plot Analysis, UV-VIS Spectrophotometer, Limit of Detection, Limit of Quantification
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 136
Özet
ÖZET YÜKSEK LİSANS TEZİ HUMIK ASİTLERİN KATI FAZ EKSTRAKSIYON SİSTEMİNDE KULLANIMI Orhan GEZİCİ Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Kimya Anabilim Dalı Danışman: Doç. Dr. Hüseyin KARA 2004, Sayfa: 160 Jüri: Doç. Dr. Hüseyin KARA (Danışman) Prof. Dr. Salih YILDIZ (Üye) Yrd. Doç. Dr. Ahmet AYAR (Üye) Hümik asitler, doğal olarak oluşmuş ve iyon değiştirici özelliğe sahip biyopolimerlerdir. Bu özelliğinden faydalanarak hümik asit ile sulu ortamdan ağır metal iyonlarının giderilmesi, geri kazanılması ve zenginleştirilmesi gibi çağımızda büyük“bir öneme sahip prosesler gerçekleştirilebilir. Bu amaç için kullanılabilecek en etkili tekniklerden biri ”katı faz ekstraksiyonu (SPE)“ dur. Sunulan bu çalışmada; sulu ortamda pH 3 'ten itibaren çözünmeye başlayan ve pH 7 'de tamamen çözünmüş halde bulunan hümik asit, çözünürsüzleştirme işlemi ile sulu ortamda geniş bir pH aralığında (pH 10' a kadar) çözünmeyen bir şekle dönüştürüldü. Elde edilen çözünürsüzleştirilmiş hümik asidin sodyum tuzu (NaA), katı faz ekstraksiyon sisteminde sabit faz olarak kullanılmıştır.II Cu(II) ve Ni(II) iyonlarının SPE işlemleri NaA ile doldurulmuş bir kolonda yürütülmüş ve kolon çıkışındaki sürekli bir deteksiyon sisteminden elde edilen ”breakthrough eğrileri“ ile işlemler takip edilmiştir. Kolonun, her bir metal iyonu için toplam kapasitesi AAS cihazı ile tayin edilmiştir. Cu(Il) ve Ni(II) iyonlarının her ikisi için de, besleme çözeltisinin konsantrasyonu ve pH'sı attıkça, NaA tarafından tutulan miktarlarında da bir artış gözlenmiştir. Cu(II) için Langmuir izoterminin ve Ni(II) için ise daha çok Freundlich izoterminin uygun olduğu bulunmuştur. Sorpsiyonun mekanizmasını incelemek için Dubinin-Radushkevich adsorpsiyon izotermleri çıkarılmış ve ortalama adsorpsiyon enerjisi Cu(II) ve Ni(II) için sırasıyla; 9,28 kJ/mol ve 6,65 kJ/mol olarak hesaplanmıştır. Scatchard eğri analizleri ile izotermlerin uygunluluğu irdelenmiştir. Adsorpsiyon izotermlerinden, Cu(II)'nin ağırlıklı olarak kimyasal etkileşmelerle ve Ni(II)'nin ise ağırlıklı olarak fiziksel etkileşmeler ile tutulduğu sonucuna varılmıştır. SPE işlemlerinin sürekli olarak gözlenmesi için UV-VIS. Spektro fotometresi kullanılmıştır. Spektrofotometrenin Cu(II) ve Ni(II) nitrat için tayin sınırlarının (LOD) sırasıyla; 12,8986 ve 43,4813 mg/L ( veya sırasıyla 2,03.1 (T* ve 7,41. 1(T4 mol/L) olduğu tespit edilmiştir. Cu(II) ve Ni(II) için LOQ değerleri sırasıyla 39,0868 mg/L ve 131,7616 mg/L (veya 6, 15.1 0”4 moyL ve 2,25.1 0"3 mol/L) olarak bulunmuştur. Sonuç olarak; SPE işlemlerinde sabit faz olarak NaA'nın verimli olduğu ve iyon kromatografısinde sabit faz olarak kullanılabilirliğinin incelenmeye değer olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Ill ABSTRACT M. Sc. Thesis THE USAGE OF HUMIC ACIDS IN SOLID PHASE EXTRACTION SYSTEM Orhan GEZİCİ Selçuk University Graduate School of Natural and Applied Science Department of Chemistry Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Hüseyin KARA 2004, Pages: 160 Jury: Doç. Dr. Hüseyin KARA (Supervisor) Prof. Dr. Salih YILDIZ (Member) Yrd. Doç. Dr. Ahmet AYAR (Member) Humic acids are biopolymers which naturally occurres and have ion exchange properties. Processes that have great importance in the present age such as removal, recovery and enrichment of heavy metal ions can be realized by using humic acid. The Solid Phase Extraction (SPE) is one of the most effective techniques that can be used for these purposes. In the present study, the humic acid that begins to dissolve from pH 3 and becomes dissolved at pH 7 in aqueous media was converted to a form that cannot be dissolved at a wide range of pH (up to pH 10) in aqueous media. The obtainedIV product was sodium salt of the Insolubilized Humic Acid (NaA) and was used as a stationary phase for SPE. The SPE steps were carried out for Cu(II) and Ni(II) in a column filled with NaA and each step was monitored by breakthrough curves, which obtained by a detection system j oined to the outlet end o f the column. The total capacity o f the column for each metal ion was determined by AAS. It was found that by increasing concentration and pH of the loading solution, there was an increment in the amount of the metal ions sorbed by NaA. It was observed that sorption behaviors of metal ions were fitted to the Langmuir and Freundlich isotherms on the large scale for Cu(II) and Ni(H), respectively. To evaluate the sorption mechanism Dubinin-Radushkevich adsorption isotherms were got and average adsorption energies for Cu(II) and Ni(II) were calculated as 9,28 kJ/mol and 6,65 kJ/mol, respectively. Appropriateness of the isotherms were examined by Scatchard Plot Analysis. From the adsorption isotherms it was concluded that Cu(II) was sorbed via chemical interactions and Ni(II) was sorbed via phisycal interactions, on the large scale. To monitor SPE steps a UV-VIS. Spectrophotometer was used. Limits of detection (LOD) of the spectrophotometer for Cu(II) and Ni(II) nitrates were 12,8986 and 43,4813 mg/L ( or 2,03.1ü“4 and 7,41. 10”4 mol/L), respectively. LOQ values for Cu(II) and Ni(II) were calculated as 39,0868 mg/L and 131,7616 mg/L (or 6,15. 10“4 mol/L and 2,25.10”mol/L), respectively. It was concluded that NaA was effective as a stationary phase for SPE processes and it is worth investigating its efficiency as a stationary phase for ion chromotography.